Rajčata upravená tak, jak je to oblíběné v Itálii a jižní Francii: se šťavnatou a kořeněnou sýrovou kůrkou.

Ingredience:
800 g zralých rajčat
trochu másla
sůl
pepř
2 červené cibule
2 stroužky česneku
1 svazek petržele
1/2 svazku tymiánu nebo bazalky
75 g čerstvého strouhaného parmazánu
75 g strouhanky
10 lžic olivového oleje

Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C. Rajčata omyjeme a nakrájíme je na příčná kolečka široká asi 1 cm. Pak vymažeme kruhovou ohnivzdornou formu máslem a naskládáme do ní nakrájená rajčata tak, aby se částečně překrývaly. Výrazně osolíme a opepříme.

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na tenké kroužky a česnek na malé kostičky. Zeleninu pak rovnoměrně nasypeme na rajčata.

Bylinky umyjeme, otřepeme je a pak je opatrně osušíme v utěrce. Lístky otrháme od stonků a ostrým nožem je nakrájíme na drobno.

Bylinky promícháme s parmazánem, strouhankou a olejem na pastu, opatrně ochutíme – parmazán může být podle stupně své zralosti velmi kořeněný. Směs rovnoměrně rozdělíme na rajčata.

Pečeme v horké troubě (plyn 3-4; teplota 180°C) asi 30 minut, až celá směs sýra a strouhanky zhnědne. Podáváme s chlebem.