Nová kuchyně

Váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Regionální kuchařka + recept na kyselicu

25.08.2014 · Žádný komentář · Časopisy a knihy o vaření, Recepty

Regionální kuchařkaLidová strava se od té restaurační liší tím, že je osobní, spojená s konkrétními lidmi a příběhy. Odhalte prostřednictvím 136 vyzkoušených receptů tajemství jídel našich babiček, která jsou vždycky nejlepší. A svým způsobem také originální, protože je dnes již málokdo zná. Nejlepší cestou, jak pochopit kořeny gastronomie dané oblasti, jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat, je poznat krajové a krajinné souvislosti, to, jak lidé žili. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní oblast i specifika její kuchyně. Seznámí vás s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí, ale především s tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Chcete vědět víc?

Většina z nás neví, že třeba šneci byli v Čechách obvyklou delikatesou dávno před tím, než jsme začali poznávat sushi, fajitas nebo parmskou šunku. Že na slavnostní tabuli patřily slávky nebo že nejčerstvější chřest byl ten od Ivančic. V této knize najdete regionální recepty z celé republiky. Předávaly a „vylepšovaly“ se často celá pokolení a při troše štěstí je budou znát ještě naše babičky. Je však s podivem, kolik vynikajících jídel upadlo v zapomnění.
Titus Eiáš, šéfkuchař

Netypicky jsem začal slovním hodnocením kuchařky přímo od mistra oboru. Protože přesně vystihuje to, o čem nádherně vyvedená „Regionální kuchařka“ od Petry Pospěchové je.

Autorku můžete znát jako redaktorku MF Dnes (dříve působila například v Hospodářských novinách), kde se věnuje gastronomii. Za svůj více než kladný vztah k vaření může děkovat babičce, která ji aktivně zapojovala do zásadních kuchyňských aktivit jako je například míchání žloutku s tvarohem. Ostatně, kdo peče, tak ví, že bez toho se v kuchyni neobejdete ;)

Zpět ke kuchařce. Po kterýchže regionech Čech a Moravy nás kuchařka nás provede? Začíná se na Valašsku a Slovácku a pak už to jede po trase Brno, Haná, Slezsko, Podkrkonoší, Horácko, Polabí, Praha, jižní Čechy, Šumava, Chodsko a Sudety. Takže se vskutku jedná o výlet po celé naší zemi.

Pokud jde o druhy jídel, tak v kuchařce jsou zastoupeny všechny. Dojde tak jak na regionální polévky, úpravy masa či zeleniny, tak i moučníky.

Chcete ukázku? Tak co třeba si dát… ano, kyselica z valašska zní jako dobrý nápad. Možná proto právě tímto receptem kniha začíná.

Kyselica

400 g kysaného zelí
300 g brambor
100 g klobásy
100 g slaniny
1 cibule
200 ml zakysané smetany
20 g másla
1 lžíce hladké mouky
50 ml mléka
sůl
pepř
kmín
bobkový list
nové koření

Kyselica

Postup:

Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.

Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

Z knihy „Regionální kuchařka“ dýchá to, že byla dělaná s láskou a že rozhodně nepatří mezi vydavatelské rychlokvašky. Pořídit si (nebo někomu blízkému) tuto knihu se vyplatí a já jsem velmi rád, že patřím mezi ty, kteří ji mají. Rád cestuji po zemích českých i moravských a tak si dopředu mohu připravit, co chci kde ochutnat a pak třeba doma porovnat. A i necestující milovník klasické česko-moravsko-slezské kuchyně bude mít z knihy radost. Takže výzva k akci na závěr: Utíkejte do nejbližšího knihkupectví nebo na smartpress.cz :)

Regionální kuchařka

Regionální kuchařka – Petra Pospěchová

Nakladatel: Smartpress
Počet stran: 288
Vazba: Tvrdá
Formát: 172 x 240 mm
Rok vydání: 10/2013
Běžná cena: 499,- Kč (na smartpress.cz v rámci klubové ceny již za 424,- Kč)

Tagy: ··


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Žádné komentáře

Zatím tu není žádný komentář. Nastartujte diskuzi vyplněním formuláře!

Komentovat

TOPlist