Créme brulée s banány a kardamomemVíte, do kterého roku se datuje první zmínka o créme brulée? Kdo by tipoval rok 1691, tak by vyhrál. Ruku na srdce – kdo z vás by to byl? ;) Créme brulée je dezert skládající se z takzvaného custardu (jehož základ tvoří žloutky, smetana, cukr) a karamelové krusty na povrchu. Klasickou variantou je ochucení custardu vanilkou, my si ho však zkusíme trochu exoticky – s banánem a kardamonem.

Ingredience:
2 šálky mléka
6 polévkových lžic cukru
1 čajová lžička drceného kardamomu
1 čajová lžička zrníček fenyklu
4 zralé banány
4 vaječné žloutky

Créme brulée s banány a kardamomem

Postup:
Předehřejte troubu na 150°C.

Nalijte mléko do středně velké pánve, přidejte 1 polévkovou lžíci cukru, kardamom, fenyklová semínka a banány, které v mléce trochu rozmačkejte. Nechte zahřívat na středním až prudkém ohni. Když se směs začne vařit, vypněte sporák a přikryjte pánev těsně přiléhající pokličkou. Nechte odpočívat 15-20 minut.

Ve středně velké misce šlehejte žloutky s 1 polévkovou lžící cukru, až vznikne světlý hustý krém. Do něj pomalu přilévejte horké mléko a žloutky stále udržujte v pohybu, aby se nesrazily. Nalijte směs zpátky do pánve a vařte na mírném ohni, až zhoustne tak, že ulpívá na lžíci. Mělo by to trvat 3-5 minut.

Nalijte směs do 4 mělkých mističek na cr?me br?lée a vložte je do pekáče. Do pekáče okolo misek nalijte vodu asi do poloviny výšky mističek. Ve vodní lázni pečte v troubě asi 30 minut. Pokud po 30 minutách ještě nejsou hotové, kontrolujte každých 5 minut. Vyndejte z vodní lázně a nechte vychladnout. Pak dejte do ledničky a nechte ještě asi hodinu chladit.

Každou mističku zvlášť štědře pocukrujte polévkovou lžící cukru. Cukr nechte zkaramelizovat pod grilem, až se vytvoří krustička. Ihned podávejte.

Líbil se vám recept? Pak ho (a i mnohé další) můžete vidět ve filmu Láska na kari, který právě běží v našich kinech.