FondueVánoce jsou za námi a za chvilku tu máme Silvestr a s ním spojené oslavy. Co je pojmout tak trochu jinak? Ve stylu pravého švýcarského sýrového fondue? Že nevíte jak na to a co všechno k tomu potřebujete? Má rada je jednoduchá – čtěte dále! :)

Ingredience:
1 stroužek česneku
800 g strouhané směsi sýrů na fondue
4 dl bílého vína
20 g Maizeny nebo bramborového škrobu
pepř, muškátový ořech, ev. několik kapek citronové šťávy, ev. trochu višňovice (Kirsch)

Fondue

Postup:
Nádobu na fondue vytřeme česnekem, milovníci česneku mohou povařit stroužek ve směsi sýrů. Škrob rozmícháme v troše bílého vína a společně se sýrem dáme do nádoby na fondue. Za stálého míchání necháme vše pomalu rozpustit, příliš vysoká teplota může způsobit sražení směsi. Jakmile se ze sýrů stane hustá homogenní masa, dochutíme ji kořením a položíme na stůl na připravený stojan s ohříváním. Do směsi namáčíme kostky chleba napíchnuté na vidličce. Fondue by se mělo lehce vařit.

Přílohy se nepodávají.

Fondue je těžce stravitelné. Jako předkrm servírujte jen salát a jako dezert ovoce. Zapíjejte bílým vínem nebo čajem, žádnými studenými nápoji, především ne pivem, protože tato kombinace může způsobit bolest břicha. Fondue má spoustu kalorií, a tak si další den si vyjděte na alespoň hodinovou procházku.

Co byste měli vědět?
Pokud budete jíst fondue ve Švýcarsku, připravte se na to, že kostička chleba, která vám omylem sklouzne z vidličky do nádoby s rozehřátým sýrem je považována za hotovou katastrofu a budete muset podle místních zvyklostí například zpívat nebo běhat okolo domu :)