Vůně křupavé šunky a rozpuštěného sýra zvýší celé rodině chuť k jídlu. Výborná chuťovka nebo jako slavnostní příloha.

Ingredience:
8 středně velkých moučných brambor (asi 1,2 kg)

na náplň:
100 g vařené šunky
200 g středně zralé sýra Gouda
1 svazek rané cibulky
1 masité rajče
2 lžíce oleje
sůl
bílý pepř

na omáčku:
300 g jogurtu
1-2 stroužky česneku
1 svazek pažitky

Postup:
Brambory omyjeme a podélně rozpůlíme. Kávovou lžičkou vydlabeme vnitřek tak, že tloušťka stěny je jeden centimetr. Vnitřky nakrájíme na kostičky.

Šunku a sýr jemně pokrájíme. Cibulky očistíme a omyjeme, nakríjíme na drobné kostičky a zelenou část nak olečka. Rajče přelijeme vroucí vodou, stáhneme slupku, vyjmeme jádra a nakrájíme na kostičky. Troubu předehřejeme na 180 °C.

V pánvi rozpálíme olej, přidáme šunku a do křupava osmažíme. Přidáme bramborové kostičky a společně s cibulkou krátce osmažíme. Sundáme z plotny, do náplně přidáme zbylé suroviny a ochutíme.

Brambory dáme na vymaštěný plech a bohatě je vyplníme náplní. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut, až jsou brambory měkké a náplň zlatavě hnědá.

Do jogurtu přimícháme rozdrcený česnek a jemně nakrájenou pažitku. Osolíme, opepříme a vše přidáme k horkým bramborům.