Nová kuchyně

váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Telecí špaňelské ptáčky

03.10.2015 · Žádný komentář · Recepty

Telecí španělské ptáčkyZapomeňte na španělské ptáčky z hovězího masa. Tyhle jsou dělané z úžasného telecího a chutnají úplně jinak. Vypravme se v tomto receptu do doby první republiky a užijme si tu chuť ptáčků, kterou mohly zažívat naše babičky a naši dědové.

Ingredience:
• 8 tenkých plátků z telecí kýty
• sůl
• 50 g slaniny nakrájené na plátky
• 1 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce másla
• 1 středně velká cibule
• 130 ml zakysané smetany
• 20 g mouky
• šťáva z 1/2 citronu

nádivka
• 2 menší sardele
• 1 lžíce másla
• 2 žloutky
• 1 tvrdší houska + mléko na namočení
• 1/2 cibule, oloupané a nastrouhané
• hladkolistá petrželka
• mletý pepř

smažené bramborové knedlíčky
• 1/2 kg brambor, čerstvě uvařených
• 40 g másla
• sůl
• 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť + 2 vejce na obalení
• na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
• 6 lžic strouhanky + na obalení
• sádlo na smažení

Telecí španělské ptáčky

Postup:
Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.

Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a oboje rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.

Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.

Na knedlíčky oloupáme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům. Doplníme kompotem z jablek.

Kuchařka první republikyZdroj: Kuchařka první republiky, vydal Smart Press, 2015, www.smartpress.cz
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Tagy: ··


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Žádné komentáře

Zatím tu není žádný komentář. Nastartujte diskuzi vyplněním formuláře!

Komentovat

TOPlist