Nová kuchyně

Váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Tramín a Pálava zažívají boom. Už jste také ochutnali?

14.05.2016 · Žádný komentář · Pití

Tramín červený a PálavaOdrůdy Tramín a Pálava se v posledních rocích stávají stále oblíbenější. Vinaři je nejčastěji připravují jako polosuchá či polosladká, pokud jsou hrozny s vysokým obsahem cukru – například výběr z hroznů či výběr z bobulí – nejsou výjimkou i vína sladká.

Přestože většina lidí tvrdí, že mají rádi hlavně suchá vína, není to tak úplně pravda. Své zkušenosti má Jaroslav Chaloupecký z Vinařství LAHOFER: „Po degustaci, když mají přítomní možnost ještě jednou ochutnat představované vzorky, vždy první jsou vypitá vína polosladká a polosuché, suché vzorky až naposled, nebo dokonce zůstávají.“ Tato skutečnost může být mimo jiné důvodem oblíbenosti těchto dvou odrůd. Ty jsou navíc aromatické a mají výraznou chuť.

Zatímco Tramín patří mezi nejstarší pěstované odrůdy, který dal svoji genetickou informaci mnoha dalším odrůdám, Pálava je poměrně mladá, společně s Muškátem moravským patří mezi nejpěstovanější odrůdy, které byly v tuzemsku vyšlechtěny.

Tramín červený

Přes toto pojmenování se jedná o odrůdu pro výrobu bílých vín. Původ není jasný, odborná literatura uvádí možné Rakousko či jižní Tyrolsko, nebo Itálii, Řecko či Maďarsko, jiné prameny dokonce uvažují o Egyptu. Pro zajímavost – v jižních Tyrolech se nachází městečko Tramin, ale tento název ještě neznamená, že musí nutně pocházet z této oblasti.

Poslední genetické výzkumy tvrdí, že tato odrůda vznikla volným křížením s révou lesní, Tramín je v každém případě geneticky nejstarší odrůdou, která se stále pěstuje a těší oblibě.

Prokazatelně se Tramín pěstoval v Německu již počátkem 16. století.  U nás za první republiky činil jeho podíl na celkové výsadbě vinic 4%, výměra se postupně snižovala, nyní zase narůstá a blíží se prvorepublikovému rozšíření.  Pěstitelsky se jedná o náročnou odrůdu, která vyžaduje ty nejlepší polohy a také úrodnou půdu. Výnos není ve srovnání s dalšími odrůdami nikterak závratný, pohybuje se mezi čtyřiceti až sedmdesáti metráky z hektaru.

Tramín červený dává víceméně každoročně přívlastková vína, výjimkou nejsou ani výběry z bobulí. V takových případech není žádoucí nechat vykvasit víno do sucha, protože by mělo více alkoholu a mohlo by být štiplavé. Vyzrálé hrozny mohou mít také méně kyselin, ale dávají skvělá plná vína s charakteristickou kořenitostí s květinovou vůní.

Tramín červený je vhodný pro delší ležení na lahvi, kterým získává na kvalitě a dosahuje až medových tónů.  Pro svoji odlišnost patří mezi vyhledávané odrůdy vína. Pokud uslyšíte název ANO víno – je řeč o Tramínu. Ženy prý po něm říkají ano…

Tramín červený a Pálava

Pálava

Tuto ryze moravskou odrůdu vyšlechtil Ing. Josef Veverka ve šlechtitelských stanicích Velké Pavlovice a Perná. Jeho rodiči jsou Tramín červený a Müller Thurgau. Odrůda se stává stále oblíbenější a nyní se pěstuje v tuzemsku zhruba na třech procentech celkové výměry vinic. Nejčastěji se s ní setkáme v Mikulovské a Znojemské vinařské podoblasti. Hrozny jsou narůžovělé barvy.

Požadavky na polohu i půdu má obdobně jako Tramín červený vysoké. Při srovnání s Tramínem mají vinohradníci Pálavu ve větší oblibě vzhledem vyšší úrodnosti, která se pohybuje okolo devadesáti metráků z hektaru.

Pálava dává krásná aromatická vína, jsou extraktní s vyšší barvou, ve vůni nezapřou jednoho ze svých rodičů – Tramín. Při nižším zatížení nebo ve velmi dobrých vinařských rocích je možné dosáhnout vysoké cukernatosti i v kvalitě výběru z bobulí.

Není tedy divu, že se Pálava stala v posledních letech velice oblíbenou odrůdou, kterou vinohradníci stále častěji vysazují. Průměrné stáří vinic této odrůdy je v tuzemsku pod deset let.

Tramín červený a Pálava

Doporučení na vína

Zajímavý je například Tramín červený 2015, pozdní sběr z Vinařství AMPELOS, ročník 2015, pozdní sběr ročníku 2014 z Vinařství LAHOFER, výběr z hroznů z Vinařství Vinice Hnanice či z Modrého sklepa, milovníky uleželých vín osloví Tramín červený ze Znovínu Znojmo či ročník 2012 v kvalitě výběr z hroznů či ročník 2011, výběr z hroznů, z Vinařství Dobrovolný.

Odrůdu Pálava reprezentuje například Vinařství Jan Plaček (2015, pozdní sběr), Vinařství Hanzel (2015, výběr z hroznů) nebo Vinařství Líbal (2014, pozdní sběr).

Vybírat můžete na e-shopu Vinotrh.cz.

Tagy: ···


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Žádné komentáře

Zatím tu není žádný komentář. Nastartujte diskuzi vyplněním formuláře!

Komentovat

TOPlist