Gril Weber Compact KettleKdyž se řekne gril, tak většině lidí se vybaví gril na dřevěné uhlí s charakteristickou půlkulovou kopulí, kterou se honosí grily Weber. Mimochodem, víte, že tento tvar grilů letos slaví 65 roků od svého představení na veřejnosti v americkém Chicagu? Nechejme ale historii historií a podivejme se na to, jak si vybral ten správný gril pro vaše současné potřeby.

Parametrů při výběru grilu je několik a mezi ty hlavní patří:

  • druh používaného paliva
  • velikost
  • přenosný vs. stacionární

Palivo

Gril Weber Compact Kettle

Gril na dřevěné uhlí Weber Compact Kettle

Gril na dřevěné uhlí
To je klasický způsob grilování a nutno říct, že i ten stále nejoblíbenější. Vždyť co jiného než vůně dřevěného uhlí tak úžasně provoní připravovaný pokrm? Oficiální prodejci navíc pro grily Weber nabízí spoustu doplňků, jako jsou například podpalovače, podložky pod pokrmy nebo kvalitní rošty. Kdo má s grilováním zkušenosti, tak ví, jak podobné vychytávky grilování zpříjemňují.
Pokud jde o samotné palivo, máte na výběr z varianty dřevěné uhlí (to se rychleji rozpálí) nebo briket (ty zase déle žhnou). Konkrétní výběr už asi záleží na osobních preferencích každého z vás.

Elektrický gril
Elektrické grily ocení především ti, pro které je zdravé stravování alfou a omegou jejich životního stylu a současně si nechtějí nechat ujít zážitek z grilování. Důvodem je především fakt, že se negriluje nad otevřeným ohněm, na který odkapává tuk z grilovaného pokrmu, ze kterého se při styku se žhavým uhlím odpařují zdraví škodlivé látky. Snadná manipulace a možnost grilování na místech, kde by to třeba nebylo možné s grilem na dřevěné uhlí, je příjemným bonusem.

Plynový gril
I tento typ grilu je oblíbený mezi zastánci zdravé stravy. Díky plynovým hořákům rychle a rovnoměrně rozehřejete grilovací rošt a vaše pokrmy tak budou rychleji připravené. A navíc, pokud si pořídíte velký plynový gril, tak budete vypadat doslova jako profesionální kuchař ;) Mimochodem, mezi nimi jsou plynové grily nejoblíbenější.
Další dva parametry jsou už hodně ovliněny množstvím jedlíků, pro které budete nejčastěji grilovat a pak vašimi prostorovými možnostmi – venkovní kuchyně někde na zahradě u rodinného domu poskytuje jiné volby než omezený prostor například panelákové lodžie.

Máte už představu o tom, jaký gril je pro vás ten nejvhodnější? Tak se pojďme podívat na to, jak správně grilovat!

Gril Weber Q 2400 Stand

Elektrický gril Weber Q 2400 Stand

První věcí, co byste si měli uvědomit, je fakt, že i když grilování vypadá jako hračka, tak je za ním věda. Ta má na svědomí to, že grily jsou pořádně promyšlené, protože mezi objemem kotle a vzdáleností připravovaného pokrmu od jídla je velmi úzká závislost. Poklop, který nedílně patř ke grilům Weber navíc zajišťuje tu správnou cirkulaci vzduchu a žáru, abyste mohli regulovat to, co se pod poklopem děje a jak se váš pokrm griluje.

Gril, to je oheň a velmi horké předměty. Proto je potřeba dávat velký pozor na bezpečnost! Lékaři na pohotovostech by mohli vyprávět o popáleninách, které se přihodily během grilování. Mezi ty základní bezpečnostní pokyny, které byste měli dodržovat, patří:

  • umístění grilu na rovném a pevném podkladu
  • dostatek místa kolem grilu, který zajistí bezpečný průchod
  • použití grilovacího náčiní (je dostatečně dlouhé) a grilovacích rukavic
  • děti ke grilu zásadně nepatří!!!
  • při použití grilu na dřevěné uhlí dávejte velký pozor při práci s tekutým podpalovačem
  • plameny nikdy nehaste vodou

Správným předpokladem úspěšného grilování je zahřátí grilu na správnou teplotu. Jak správně rozpálit právě ten váš gril se dozvíte k návodu k použití, tak si zde řekněme jen obecné postupy. U grilů na dřevěné uhlí si můžete pomoci zapálit uhlí pomocí podpalovacích kostek. Jakmile se uhlí rozhoří, tak je potřeba počkat, než bude uhlí bílé a pak ho nasypat do grilovacích košíků. U plynových a elektrických grilů je po zapnutí potřeba počkat, než se gril rozehřeje na konkrétní teplotu pro vámi zvolený způsob přípravy jídla.

 Gril Weber Genesis E 330 GBS

Plynový gril Weber Genesis E 330 GBS

A teď se dostáváme k metodám grilování. Ty jsou následující:

  • přímé grilování – jedná se o grilování se stejnou teplotou na celém roštu a hodí se pro rychlou přípravu klobás nebo zeleniny
  • nepřímé grilování – je vhodné pro přípravu velkých kusů jídla, jako například pečeně nebo kuře. Zdroje tepla jsou umístěny po okruhu grilu a tak nedochází ke spálení pokrmu přímým žárem. Současně je zajištěno, že pokrm bude i uvnitř dostatečně připravený.
  • metoda grilování 50/50 – jak název napovídá, jedná se o mix předchozích dvou metod. Pokrm se nejprve v zóně přímého grilování „připraví“ a následně dogriluje v zóně nepřímé. Tato metoda grilování je vhodná pro středně velké kousky masa

Dogrilovali jste a dojedli jste? Tak teď je čas gril očistit!
U plynových a elektrických grilů je čištění jednoduché. Stačí je zahřát na maximální provozní teplotu a následně speciálními kartáči odstranit zbytky.
Podobně to funguje u grilů na uhlí, ale zde je potřeba občas použít i čističe na grily. Platí pak důležité pravidlo, že litinové části grilů nesmí v žádném případě do myčky!

Dost bylo teorie, jde se grilovat!

Steak, hamburger nebo ryby jsou grilovací klasikou. Ale troufli byste si například na zmrzlinový dort na grilu? Pikantní hermelín? Plněnou papriku? Turecký med s fíky? Nejen tyto recepty na gril jsou famózní, ale věříme, že i vy máte nějaké své oblíbené. Podělíte se o ně s ostatními čtenáři?