Nová kuchyně

Váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem

20.10.2016 · Žádný komentář · Recepty

Podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkemBiokuchařka Hanky Zemanové působila v českých podmínkách před deseti lety jako zjevení. A to zjevení nadmíru úspěšné a všeobecně velmi dobře přijaté. Od té doby uplynulo spoustu vody, vývoj v českých kuchyních nabral, pokud jde o výběr kvalitních a zdravých surovin, ten správný směr a tak nastal čas biokuchařku aktualizovat. O samotné knize si přečtěte více zde, dnes se podíváme na jedlou ukázku. A to na recept na podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem. Abyste do sebe opravdu dostali co nejvíce vitamínů a živin, tak doporučujeme (stejně jako to dělá dlouhá léta Hanka Zemanová) použít suroviny v bio kvalitě!

Ingredience:
500 g očištěné dýně Hokkaidó
250 g cibule, ideálně červené
250 g pastináku
50 ml olivového oleje
5 prolisovaných stroužků česneku
2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
troška tymiánu
miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
lehce na sucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy

zálivka na salát:
8 lžic olivového oleje
2 lžíce umeocta
sůl a čerstvě mletý pepř
2 stroužky česneku
1 lžička celozrnné biohořčice Zwergenwiese (bioprodejny nebo www.probio.cz)

Podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem

Postup:

Dýni Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastinák a cibuli na půlměsíčky.

Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny. Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.

Mezi pečením si připravte salát. Ideální je polníček, rukola nebo mladý špenát. Jste-li v přírodě, neváhejte použít plevel ptačinec žabinec. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství. Buď bude salát více zelený, nebo více z pečené zeleniny.

Saláty omyjte a vysušte v sušičce na saláty.

Připravte si dresink z uvedených surovin. Zavřete je do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.

Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte: pečenou zeleninu, osušené saláty i dresink, a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.

 

Něco málo o biohorčici

Biohořčice neobsahuje konzervační látky ani umělá dochucovadla, a pokud je přislazená, pak pouze přírodními, a ne umělými sladidly. Kvalitní hořčice není jen dochucovadlem, ale podle tradiční moudrosti též lékem. Podporuje vstřebávání minerálních látek v těle, posiluje činnost tlustého střeva a dýchacích orgánů. Navíc neutralizuje škodlivé látky, které vznikají při grilování masa či opékání buřtů. Proto s sebou k ohni berte dobrou hořčici a čerstvé bylinky, které také působí jako dobrý pomocník při trávení.

My doma máme rádi biohořčici značky ZWERGENWIESE, která je běžně v nabídce bioprodejen nebo na www.probio.cz. Je vyrobena tradiční cestou z ekologicky vypěstovaných semínek hořčice. Nejčastěji kupuji pro děti jemnou a pro dospělé celozrnnou. Součástí filozofie firmy ZWERGENWIESE je i ekologický provoz, například využívání dešťové vody na chlazení či přírodních stavebních materiálů a výroba vlastní elektřiny.

Na českém trhu lze koupit i biohořčici vyrobenou v Opatství Nový Dvůr.


Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Nejprodávanější kniha o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Autorka se rozhodla svou původní Biokuchařku přepracovat a rozšířit tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech (raw, bezlepková strava, superfood aj.)

i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život.

Kniha obsahuje přes 80 nových receptů a je určena i těm, kteří už mají původní vydání doma.

Pevná vazba, počet stran 336 stran, MOC 599 Kč, k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.

 

Tagy: ···


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Žádné komentáře

Zatím tu není žádný komentář. Nastartujte diskuzi vyplněním formuláře!

Komentovat

TOPlist