Soutěž Gourmand Cookbook Awards je v oboru gastronomie srovnatelná s udílením Oscarů na poli filmovém. Tato prestižní mezinárodní soutěž věnovaná dobrému jídlu, pití a všemu, co s ním souvisí, byla založena v roce 1995 a od té doby se jí ročně účastní tisíce kuchařských knih, projektů a autorů až z 205 zemí. Do nejužšího výběru v rámci specializovaných kategorií ale postupují jen desítky z nich, vyhodnocené jako nejzajímavější.

La Buchta - Cesta z jednoho těstaMezi uchazeči jsou opět i české knihy z produkce nakladatelství Smart Press. Do finální nominace úspěšně postoupily dva výrazné tituly. Každý z nich je úplně jiný, oba jsou však výjimečné svým originálním konceptem, autorským nábojem a krásným provedením.

La Buchta – Cesta z jednoho těsta

je díky kvalitě výkladu i díky grafickému pojetí vytříbeným dílem stejnojmenného tvůrčího tria „La Buchta“ (tvoří jej autoři Petra Frýdlová, Venny Hladik a Johana Pošová). Byla by opravdu škoda se na tuto sladkou cestu nevydat. Moderní, vizuálně půvabná a odvážně hravá kuchařka totiž vtipně a inspirativně představuje rozmanitost ukrývající se v jediném jednoduchém těstě. Z něj lze díky zajímavým obměnám a postupům vyčarovat přes 80 originálních sladkých dezertů i slaných variant. Vedle pestré receptové části obsahuje publikace také důkladnou, nicméně čtivou teoretickou část, která čtenáře vede k jádru kvalitních ingrediencí a funkčních pekařských a kuchařských postupů.

Kniha je nominována v kategorii Best Pastry & Desserts Book (Nejlepší kniha sladkého pečiva a dezertů).

 


Vaříme s dětmi pro dětiVaříme s dětmi pro děti

je neméně pozoruhodný počin. Na rozdíl od elegantního stylu a cukrářských fines je zaměřená přímo do živé, akční rodinné domácnosti. Je určena rodičům a jejich dětem. Anebo chcete-li, dětem a jejich rodičům. Autorka Petra Novotná, zkušená kuchařka, grafička, fotografka a v neposlední řadě maminka, postavila svou knihu na osvědčených, praktických a chutných receptech. Hlavním přínosem je ale to, že je vybírá a vysvětluje tak, aby je zvládly i děti, případně ve spolupráci s dospělými. Kniha je zábavným, svěžím, ryze praktickým a pečlivě sestaveným průvodcem po světě receptů, ingrediencí a kulinářských triků, který bourá zbytečné obavy a překážky mezi „malými“ a „velkými“ kuchaři. Osobitým způsobem kombinuje užitečný manuál a nakažlivé nadšení z dobrého jídla, jeho sdílení a užívání. Je nominována v kategorii Best Food & Family Book (Nejlepší rodinná kuchařka).

Slavnostní vyhlášení vítězných projektů realizovaných v roce 2016 se letos koná v Číně, ve městě Yantai. Proběhne ve dnech 27.–28. května 2017. 

 

V předchozích letech získaly ocenění tyto publikace nakladatelství Smart Press:

2015: Denisa Bartošová – Láskominy DB – 1. místo (kategorie „Zábava“)

2014: Denisa Bartošová – Láska prochází kuchyní – 1. místo (kategorie „Design“)

2013: Kuchařka Martina Škody / Škoda nevařit – 3. místo (kategorie „Nejlepší prvotina světa“)

 

Další informace:

Nakladatelství Smart Press: http://www.smartpress.cz/

Gourmand Cookbook Awards: http://www.cookbookfair.com/