Limetkový dortOsvěžující lehký dort… Přesně tak by se dal charakterizovat limetkový dort, který si představíme v následujícím receptu. Osobně mám tyhle varianty na dorty hodně rád – člověk se necítí tak zaplácnutý (teda pokud se udrží a nejde si několikrát přidat) a přitom si chuťové buňky dožadující se sladkého přijdou na své.

Ingredience:

Těsto:

6 vajec
300 g jemného krupicového cukru
400 g másla
400 ml polotučného mléka
600 g hladké mouky
4 lžičky prášku do pečiva
2 špetky soli

+
dřeň z 1 vanilky nebo pár kapek vanilkového extraktu
kůra a šťáva z 5 limetek

Krém:
500 ml smetany ke šlehání

500 g měkkého plnotučného tvarohu
kůra a šťáva z 1 limety
moučkový cukr podle chuti

Limetkový dort

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Těsto rozdělte do 4 odepínacích forem o průměru 15 cm vyložených papírem na pečení. Vložte je do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení nechte korpusy vychladnout a pak je seřízněte, aby byly rovné.

Na krém ušlehejte šlehačku a spojte ji s ostatními surovinami, oslaďte podle chuti. Krémem spojujte korpusy a celý dort jím potřete.


La Buchta – Cesta z jednoho těsta

vydalo nakladatelství Smart Press, 2016, www.smartpress.cz, www.labuchta.cz

Anotace:

Publikace s podtitulem Cesta z jednoho těsta ukáže všem, že pouze jediné těsto, které umíchá i malé dítě, může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů. Svůj nápad s hravostí sobě vlastní autorská trojice s uměleckým názvem La Buchta shrnula pod stejnojmenný název knihy. V rozsáhlé encyklopedické části popisuje Jitka Rákosníková podstatu a kvalitu základních surovin, které doplňuje o nevšední rady k pečení.
V knize naleznete více než 80 receptů, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Kapitoly Dorty, koláče a buchty, malé dezerty a bábovky doplňuje nečekaná kapitola La Buchta naslano, kde autoři přidávají několik slaných variací.