Marocké vepřové žebírko s batátovou kaší

Orientální koření umí posunout běžné jídlo do úplně jiných dimenzí, které jsou pro našince stále nové (nebo aspoň ne úplně běžné). I takovou vepřovou kotletu lze díky tomu ochutit naprosto nečekaně. Tento recept na kotlety je mírně do sladka (jak se na arabsko-africkou kuchyni sluší a patří) a batátová kaše k němu perfektně padne.

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety
  • 1 stroužek česneku
  • 4 šálky nakrájených batátů
  • 1/2 šálku opečené a nakrájené červené papriky
  • 1/4 šálku mléka
  • 3/4 lžičky mletého koriandru
  • 3/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/8 lžičky skořice
  • 1/8 lžičky nového koření
  • špetka červeného pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky nesolených mandlí
  • 1/4 lžičky cukru
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Marocké vepřové žebírko s batátovou kaší

Postup:

Batáty vložíme do hrnce, naplníme vodou cca 1 cm nad batáty a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a mírně vaříme zhruba 15 minut, dokud nejsou batáty měkké. Slijeme a promícháme/umixujeme spolu s mlékem, polovinou koriandru a kmínu, solí, skořicí, novým kořením a červeným pepřem do konzistence kaše.

Nyní uděláme pepřovou omáčku. Dáme dohromady zbývající koriandr a kmín, červené papriky, 2 lžičky oleje, mandle a česnek a mixujeme dokud směs není hladká.

Vepřové kotlety okořeníme solí, cukrem a červeným pepřem. Rozehřejeme pánev a na 1 lžičce olivového oleje kotlety opékáme 3 minuty na každé straně. Nebo dokud nejsou hotovy podle našich vlastních představ ;) Podáváme s kaší z batátů a polité pepřovou omáčkou.