Tvarůžkový festival Olomouc 2018Koncem dubna ožije centrum Olomouce třetím ročníkem festivalu na počest typické hanácké speciality – Olomouckým tvarůžkům, které se vyrábějí v Lošticích už více než šest set let. Tvarůžky (nebo také syrečky či tvargle) jsou, pro ty, kdo je snad dosud neochutnali či aspoň neucítili, moravským zrajícím sýrem, který se vyrábí z odtučněného mléka. A jak jsem již naznačil, jsou proslavené nejen svojí chutí, ale i vůní. Jak se ostatně na zrající sýr sluší a patří.

Tvarůžkový festival Olomouc 2018Mimochodem, název tvarůžky má svůj původ v tvarohu, který je meziproduktem při výrobě tvarůžků.

Ale zpět k olomouckém festivalu, který se koná již tento víkend 21. a 22. dubna 2018.

Návštěvníci festivalu ochutnají tvarůžky v teplé i studené kuchyni v nabídce restaurací, které jsou zapojeny do projektu Ochutnejte Hanou a propagují tak tradiční hanáckou gastronomii. Nebudou chybět ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty, pivo z hanáckých minipivovarů či třeba cooking show.

Připraven je i zajímavý doprovodný program včetně vystoupení hanáckých folklorních souborů a každoroční setkání Tvarůžků – tedy lidí, kteří životem procházejí s tímto voňavým příjmením.

Veškeré informace o festivalu se dozvíte na webových stránkách http://tvaruzkovyfestival.olomouc.eu/