Chřest s chorizem, vejci a allioli omáčkou z uzené paprikyJedním z nejpopulárnějších druhů jarní zeleniny v našich krajích je chřest. S jeho úpravou je dobré velmi pospíchat, chuť toho čerstvého je totiž omračující. A zvlášť ve srovnání s již trochu unaveným chřestem… Chřest se skvěle doplňuje s vejci v nejrůznějších kombinacích a my si dnes představíme tu s chorizem a omáčkou z uzené papriky.

Ingredience:
300 g chřestu nakrájeného na kousky dlouhé cca 5 cm (nezapomeňte nejprve chřest zbavit jemných vláken ve slupce, nejlépe škrabkou, jinak můžete dostat poměrně hořký výsledek!)
100 g choriza nakrájené na malé kousky
2 vejce
2 střední stroužky česneku, jemné nakrájené
1/2 lžičky balsamikového octa

na omáčku:
1 vejce
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička čerstvé citronové šťávy
1 střední stroužek česneku, rozdrcený
1 lžička mleté uzené papriky
3/4 šálku extra panenského olivového oleje
sůl
mletý černý pepř

Chřest s chorizem, vejci a allioli omáčkou z uzené papriky

Postup:
Nejprve připravíme omáčku. Do nádoby, ve které budeme vše mixovat dáme vejce, hořčici, citronovou šťávu, česnek a uzenou papriku. Pomalu přidáme olej a vše opatrně začneme míchat. Měla by nám vzniknout omáčka krémového skupenství. Nakonec přidáme sůl a pepř.

Na pánvi zahřejeme olivový olej. Vložíme chorizo a zhruba 3 minuty mícháme a opékáme. Chorizo by mělo být opečeno do křupava. Vše, včetně oleje, přelijeme do nádoby vedle.

Odebereme 2 lžíce oleje zpět do pánve. Přidáme chřest a zhruba 1 minutu opékáme, dokud chřest nezíská jasnou zelenou barvu. Přidáme česnek a zhruba další minutu opékáme. Česnek mírně zezlátně a chřest mezitím lehce změkne. Ochutíme solí, pepřem, balsamikovým octem. Přendáme na servírovací talíř.

Zbývající olej z nádoby s chorizem dáme do pánve, přidáme vejce, osolíme a opepříme. Opekáme dokud bílek neztuhne a nezačne zlátnout kolem okrajů, zatímco žloutky jsou stále mírně tekuté.

Vejce položíme na chřest, přidáme omáčku a můžeme si pochutnávat ;)
remaining chorizo fat to skillet (there should be about 2 tablespoons