Masový špíz patří na sváteční stůl a dnes je pro něj tedy vhodná příležitost. Ale abychom stále jedli zdravě, připravme si ho z kuřecího, krůtího nebo libového hovězího masa.

Ingredience:
200 g masa (kuřecí, krůtí nebo hovězí – libové)
1 zelená paprika
2 rajčata
1 cibule
4 žampiony
2 velké brambory
sůl
bílý pepř
grilovací koření
2 dcl bílého vína
1 – 2 lžíce balsamico octa
4 špejle nebo gril
jehly
alobal

Postup:
Maso, papriku, rajčata a žampiony nakrájíme na větší kousky cca 2 cm a střídavě napichujeme na špejle. Špíz okořeníme grilovacím kořením, osolíme a lehce opepříme.

Vložíme do malého pekáčku, polijeme vínem a balsamico octem a dáme do rozehřáté trouby.

Pečeme pod pokličkou cca. 20 min tak, aby se maso ani zelenina nevysušila a při servírování byla šťavnatá. V průběhu špíz otáčíme.

Brambory
Omyjeme (ve slupce), podélně rozkrojíme na 2 poloviny. Na každé polovině nožem prořízneme podélně 2 – 3 kapsy (zářez od nože, pozor ať bramboru nepřeříznete) do kterých vložíme plátek cibule.

Bramboru osolíme, opepříme a zabalíme do alobalu. Do trouby ji dáváme současně se špízem.

Tip
Podáváme na velkém talíři ozdobeným salátovým listem, špejle umístíme ve tvaru písmene V a doprostřed dáme brambory (nechte je v alobalu, který na horní straně rozřízněte křížem a ozdobně rozevřete)