Mana prášek OriginO českém zázraku jménem Mana jsem slyšel už před pár lety. Tekuté jídlo, které obsahuje všechny pro tělo důležité vitamíny a minerály? Strava budoucnosti? Anebo aspoň kosmonautů, jak tvrdí její výrobce? Zní to až příliš dobře na to, aby to byla pravda. Protože jsem pro „každou špatnost“, rozhodl jsem se Manu vyzkoušet na vlastní kůži. Jak to dopadlo?

Co je to Mana?

Mana jídlo, které je plné vitamínů a minerálů a rychle zasytí. Tělu dodá všechny potřebné živiny.

 

Trocha té teorie

Mana prášek OriginKonzumace Many má pro lidské tělo celkem 161 pozitivních zdravotních účinků. To všechno způsobuje bohaté zastoupení živin, třiceti osmi vitamínů a dále i minerálů, které jsou v Maně v takovém množství, že tato potravina má díky tomu unikátní množství zdravotních benefitů. A to nejen podle výrobce (mimochodem, už jsem zmiňoval, že Mana je český produkt?), ale především podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Mana podporuje zdraví srdce, svalů, kostí, ale podporuje i správnou tvorbu krve. Má velmi dobrý vliv i na lidský imunitní systém, metabolismus a sliznici. Ze složení Many profitují také zuby, dásně, kůže, vlasy, nehty, zrak a Mana má kladný vliv také na funkci mozku. Pro pány chybí už jen zmínka o podpoře erekce, ale to je vlastně zahrnuto ve všech výše zmíněných benefitech – celkového zdraví má totiž ten největší vliv na „funkci živočicháře“.

Z toho všeho vyplývá, že Mana je poměrně unikátní jídlo. Těžko byste hledali jiné jídlo, které dodá tělo a mozku tolik vitamínů, minerálů a živin, a přitom za kratší čas a menší úsilí. O finanční úspoře ani nemluvě – plnohodnotnou porci jídla lze mít již za 40,- Kč.

 

Jak Mana funguje?

Mana existuje ve dvou verzích. Já zkoušel základní variantu Many v prášku a její použití je extrémně jednoduché. To zvládne opravdu každý a žádné zaklínadlo „já neumím ani čaj“ nepomůže :)

Jednu porci prášku stačí smíchat s 300 ml vody a během chvilku má člověk k dispozici plnohodnotné jídlo ve formě nápoje. Jak takový nápoj chutná? Kdo někdy pil nějaký neochucený proteinový nápoj, tak si asi umí chuť Many představit. Přesto by něčím, co neumím popsat, seděla víc než většina proteinových nápojů. Pro každého to asi bude individuální, ale mně to tak vyhovovalo.

Co se mi líbilo, je možnost využít prášek jako základ pro smoothie. Vytvoření příchuti podle aktuální chuti se pak meze nekladou a Mana se tak neomrzí. Klasickou domácí příchutí, která jistě napadne i vás, je verze s banánem (nebo raději se dvěma, ale to už je opravdu plnohodnotné jídlo i pro velkého chlapa) a rozmixovaná dohladka.

Jednou výhod Many jako prášku byla i skutečnost, že pokud jsem si udělal oběd z Many, tak naprosto odpadla klasická poobědová ospalost a nutnost kafíčka nebo šlofíčku. Nehledě na to, že se i po obědě člověk líp soustředil na svoji práci či jiné úkoly. Jo, tohle se mi hodně zamlouvalo.

 

Mana a její příchutě

Mana prášek DreamPokud dáváte přednost předpřipraveným příchutím, tak Mana je k dispozici i ve variantách Love, Sunlight a Dream. Mana prášek Love obsahuje mrazem sušené jahody a maliny. Mana prášek Sunlight zase sušenou šťávu z ananasu a je lehce přibarvený kurkumou. A Mana prášek Dream obsahuje kakaovou příchuť. Balení příchutí jsou o stovku dražší a tak nechám na vás, zda se vám to vyplatí.

 

Kolik Mana stojí

Když už jsem narazil na ceny, tak běžný Mana prášek Origin, který obsahuje 35 porcí jídla stojí 1390,- Kč. Kolik stojí příchutě si již spočítáte.

 

Mama drink

Mana Drink LoveDruhou verzí Many je verze ve formě již připraveného drinku. Od Mana prášku se to liší jen tím, že už je vše smícháno. No, asi není potřeba platit za tuhle „práci“ a speciální obaly pro každý drink. Pro úplnost dodám, že i Mana drink se nabízí v ochucených variantách – Love, Sunlight a Dream.

Mana drink v neochucené verzi vychází na 790,- Kč a obsahuje 12 porcí. Ochucené Mana drinky pak stojí o 50,- Kč více.

 

Pro koho je Mana vhodná?

Osobně bych Manu, minimálně aspoň občas, doporučil všem, co mají chuť vyzkoušet něco nového a zdravého a aspoň trochu experimentovat.

Také těm, kteří nemají čas si každý den vařit oběd do práce nebo do školy.

A i těm, kteří jsou hodně ve spěchu, mají diář nabitý pracovními záležitostmi, a to jim často nedovoluje se zastavit na klasický oběd. Pak je Mana naprosto skvělou a plnohodnotnou variantou oběda.

Samozřejmě, lze ji třeba i jen snídat – jako smoothie je to také velmi dobrá varianta.

Manu v prášku pak jistě ocení ti, kteří hodně cestují, vyrážejí na treky a nechtějí s sebou tahat těžké konzervy či podobné záležitosti.

 

Závěr

Mana je pro mě příjemnou variantou na osvěžení jídelníčku. Ne, nedávám si ji každý den – to bych si vymýšlel. A jsou i období, kdy si ji nedám delší dobu. Ale mám doma vždy pár balení, které se hodí, když vím, že budu cestovat, běhat po městě po pracovních schůzkách a nebo se najde jiný důvod, kdy bych se odbyl nějakou bagetou nebo podobnou „mňamkou“. To pak po Maně sáhnu rád a vím, že jsem svému tělu i přes nedostatek času prospěl.

CHCI MANU VYZKOUŠET