Nože jsou základním vybavením kuchyně a pokud nejsou dostatečně ostré, tak s nimi nic moc nenaděláme. A ještě ke všemu se zvyšuje riziku zranění při práci s nimi. Takže je důlěžité mít nože vždy správně nabroušené a ostré. Jak toho dosáhnout? Buď můžete tuto práci svěřit některému ze specialistů a nebo si pomůžete svépomocí. A nebojte, není to zas tak náročné.

Broušení nožů se vlastně sestává ze dvou částí. Tou první je tzv. hrubé nabroušení – vytvoření ostří a v druhém kroku pak již ostříte břit.

Jak vlastně poznáte, že nůž již potřebuje nabrousit? Zkuste tento jednoduchý postup. Položte ostří nože na palec od ruky a tlačte jej jeho vlastní vahou proti nehtu. Pokud se nůž o nehet zastaví, tak není potřeba brousit. Pokud však sklouzne, tak je to znamení, že by se měl nabrousit.

K broušení nožů se používá kámen, tzv. brousek. Ten by měl být sředně hrubý nebo jemný. Při broušení by měl být navlhčený. Při broušení byste měli dodržovat stále stejný úhel – zhruba 12°-15° z každé strany. Většinou stačí zatáhnout brouskem tak 5x z každé strany.

Pak je čas přistoupit k ostření nože, k čemuž slouží ocílka. Tu mimochodem můžete používat i během jednoho vaření, kdy “urovnává” okem neviditelné částice hrany ostří. Při používání ocílky by se měl udržovat úhel cca 20°. Měli byste dbát na svoji bezpečnost a proto používejte spíše delší ocílky.

Závěrem ještě několik slov k mytí nožů. Nože jsou jednou z věcí, která nepatří do myčky na nádobí. Nože jsou základ kuchyně a vašeho umění, tak si je hýčkejte a hlavně – nešetřete pár korun při jejich nákupu. To by se vám nakonec nemuselo vyplatit.