Váš portál do světa gastronomie

Zařizujeme malou kuchyni

Ideální je, když hospodyňka může mluvit do toho, jak bude vypadat místo, kde stráví nejvíce času – tedy kuchyň. Takový případ ale nastane jen tehdy, když stavíme nový dům nebo celkově přestavujeme byt. Obvyklejší je případ, kdy prostor kuchyně je pevně dán.

Za našich babiček bývaly kuchyně velké, uprostřed stál stůl a právě tady se sešla celá rodina. Postupem doby se ale od velkých místností ustoupilo, a tak se setkáváme s kuchyněmi malými až malinkými.

I v případě naprostého nedostatku místa se ale dá vymyslet a při dnešních technických možnostech i vybudovat moderní kuchyňské pracoviště.
Musíme ovšem dopředu dobře promyslet, jak, kde a čím dohnat chybějící centimetry. Mnoho předmětů se ocitne jinde, než jsme je zvyklí mít. Odstěhují se například na zeď, kde budou zavěšeny nebo postaveny na dlouhých úzkých policích, které nahradí příliš mohutné horní skříňky, o které bychom se možná tloukli do hlavy.
Pokud máme k dispozici místnost úzkou, ale dostatečně dlouhou, musíme její zařízení odvodit od volného prostoru k chůzi a práci uprostřed, který by měl být široký alespoň jeden metr. Při jedné můžeme mít běžně hluboké kuchyňské skříňky a spotřebiče (vejde se sem sporák, úzká nebo stolní myčka i malý, třeba rohový, dřez). Místo na druhé zdi využijeme pro různé poličky nebo závěsné mříže, které poslouží jako odkládací prostor. Na stěnu se případně vejde i sklopný stolek nebo minipult na rychlou snídani. Ke slovu tu rozhodně přijdou i lehké skládací židle.
Pracovní plochu rozšíříme zasunutím malých mobilních stolků pod pracovní desku. Mezi jednotlivými spotřebiči můžeme vymyslet systém otevřených polic na velké předměty. S úspěchem se v malých kuchyních dá využít také vysokých spížních skříních, které zaplní hluchá místa pod stropem, musíme však mít prostor pro jejich vysunování. V opačném případě zvolíme posuvná dvířka.
Malý prostor se opticky zvětší také tím, že vhodně zvolíme osvětlení. Není vždy nutné mít centrální stropní svítidlo. Mnohem lépe nám poslouží osvětlení jednotlivých zón. Samozřejmostí je světlo nad pracovní plochou, pak je nezbytné dobře vidět na přípravu jídla na sporáku a své osvětlení musí mít i případný prostor pro konzumaci. Pokud vhodné osvětlení zkombinujeme s dobře vybranou světlo barvou na stěnách, uvidíte, že i stísněná kuchyň bude vypadat větší.

Do extrémně malých místností můžeme zvolit speciálně připravené moduly, které obsahují dřez, menší vařič, pracovní místo a úložný prostor. Taková jednotka je zkompletovaná od výrobce, doma ji stačí jenom připojit ke stávajícím rozvodům.
Ať zvolíme kteroukoli variantu, při rozvržení bychom měli pamatovat na logické uspořádání, to znamená chladničku s mrazničkou, případně i potravinovou skříň situovat v blízkosti vchodových dveří, dřez je příjemné umístit pod okno a vedle pracovní desky.

Zvláštní kapitolou jsou kuchyňské spotřebiče, ale i tohle je řešitelné. Doporučujeme například chladničku s mrazícím boxem a ne mrazák a chladničku zvlášť, chystáme-li se pořídit si myčku, vybereme si z úzkých variant. Menší spotřebiče, jako je mikrovlnná trouba, robot, fritovací hrnec a další, se pokusíme zabudovat do kuchyňské linky. Další možností je ty, které používáme jen občas, uskladnit mimo kuchyň.

V boji o každý centimetr čtvereční pomůže udržovat v malé kuchyni pořádek. Zní to možná jednoduše, ale pokud najdeme pro každý předmět místo a uspořádání budeme dodržovat, získáme nejen klid, protože budeme vědět, kam pro co šáhnout, ale zároveň i pracovní plochu. K přehlednému uspořádání slouží vnitřní programy určené do zásuvek nebo skříněk.

Autorka: Olga Čadilová

1 komentář

  1. Ivett

    Pěkný článek. Konečně také nějaké konkrétní, užitečné informace… Jen tak dál!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑