Váš portál do světa gastronomie

Šlehačkové láhve

Šlehačková láhevPamatujete si také, jak jste s údivem hleděli na svoji babičku, jak z jakési velké kovové nádoby kouzlí z natlakovaných bombiček výbornou čerstvou šlehačku? Poté se daly klasické šlehačkové láhve na ústup, aby uvolnily místo šlehačkám ve spreji nebo kelímku, určeném k našlehání mixerem. Tyto typ šlehačky se ale té klasické vyrovnají jen stěží a proto se vrací šlehačkové láhve zase do módy.

Jak vlastně funguje šlehačková láhev?

Do láhve nalijeme smetanu na šlehání, nejlépe s 33% tuku a vsuneme bombičku s náplní N2O. Je třeba dát si pozor a nepoužít bombičku s CO2, která se používá do sifonu, tedy na výrobu sodovky. Bombičku šroubujeme tak dlouho, než uslyšíme, že se dostal plyn dovnitř. Láhví zamícháme a slyšíme, že obsah již není kapalný, ale že nám šlehačka ztuhla. Nástavec šlehačkové láhve je zpravidla opatřen koncem na zdobení, a díky němu pak už můžeme kouzlit například na dortech krásné tvary.

Šlehačka vyrobená z této láhve má některé své nezaměnitelné vlastnosti – v prvé řadě se jedná o chuť, kterou nemají žádné jiné šlehačkové výrobky. Šlehačka z láhve navíc není vůbec sladká, tudíž se dá použít k přípravě libovolných druhů pokrmů, nejen těch sladkých. Další výhodou šlehačky z láhve je, že poměrně dlouho vydrží a to zejména v případě, kdy přidáme do láhve před přípravou ztužovač šlehačky. Tento typ výroby šlehačky se tak nejvíce podobá profesionálním cukrářským metodám – cukráři mají celé natlakované stroje na výrobu šlehačky, které ale fungují na podobné bázi.

Nevýhodou může být poměrně složitá údržba láhve, kdy je potřeba po použití celý přístroj dobře vymýt, protože v případě, že zde šlehačka zůstane usazena, začne během krátké době nepříjemně zapáchat a tlít. Současní výrobci nám už ale v tomto vycházejí vstříc a připravují láhve s co nejméně záhyby a místy, kde se udržují nečistoty vůbec.

Při nákupu šlehačkové láhve by měla rozhodovat úvaha, kolik šlehačky budeme potřebovat naráz vyrábět. Podle toho se pak řídí velikost celé láhve a také samozřejmě její cena. Nejklasičtějšími velikostmi jsou šlehačkové láhve určené na přípravu z 0,2 litrové šlehačky a ze šlehačky o objemu 0,25 litru. Na přípravu navíc vypotřebujeme jednu bombičku s náplní N2O. Nejčastěji jsou k nám v současné době dováženy hezké šlehačkové láhve z Maďarska. Pozor! Výrobce přímo upozorňuje na fakt, že je velmi důležité, používat na výrobu šlehačky výhradně bombičky českých výrobců. Varuje tak před nekvalitními bombičkami, jejichž obsah může být jiný, než jaký očekáváme. Stačí pouhá příměs jiného plynu, a už se nemusí šlehačka vůbec povést.

Nejčastěji se láhve vyrábí z kvalitní nerez oceli, která hezky vypadá a navíc poměrně dlouhou dobu při správném udržování, vydrží. Podle velikosti seženeme takové láhve v rozmezí 800 – 1000 Kč. Na šlehačkové láhve se vztahuje, tak jako na většinu nabízených výrobků, dvouletá záruční lhůta.

Záleží tak na hospodyňce, který typ šlehačky bude používat. Smetanu na šlehání lze také pouze ručně našlehat v ručním šlehači, výsledek ale, jak už bylo řečeno, nikdy nebude takový. Je tedy otázkou, jako ostatně u veškerého vaření, kolik času a energie hodláme jeho přípravě věnovat. Výsledek lze pak očekávat úměrný vynaložené námaze – o to více to platí u šlehačky! Dobrou chuť!

Autorka: Zuzana Veselá

9 komentářů

  1. Martina

    Dobrý den, moc pěkný článek. Plně souhlasím, že nad šlehačku z klasické láhve není. Nyní se mi po dlouhé době podařilo jednu nerezovou z Maďarska také zakoupit, mám s ní však jeden problém. Nejsem schopna v ní vyrobit tak tuhou šlehačku, jakou si z dětství pamatuji, potažmo její tuhost se ani zdaleka nemůže rovnat těm, které dělají například v italských kavárnách nebo caffe shopech. Používám 33 procentní smetanu ke šlehání vychlazenou na 6 stupňů, láhev má obsah 0,5 l, šlehačka 0,25 l, používám dle návodu jednu klasickou bombičku. Šlehačka chutná dobře, ale nemá dostatečnou hutnost – je spíš jak vaječný sníh, než tuhý krém, byť drží tvar. Poradí mi prosím někdo? Jiný typ šlehačky, místo jedné dvě bombičky, ztužovač (nepokazí chuť?) nebo něco zcela jiného? Děkuji.

  2. Zuzana

    Myslim si, ze ztuzovac chut rozhodne nepokazi, alespon v primerenem mnozstvi.

  3. Lenka

    Paní Martino, ta vaše láhev z Maďarska je na naše staré klasické bombičky? Už dlouho sháním lahev, ale všude jsou dnes jen gastro profi čínské výroby, a stojí okolo 1500Kč.Navíc jsou k nim speciální bombičky
    Kolik ta vaše láhev stála? Děkuji Bartošková

  4. cici.5852

    lecos se da sehnat zde http://www.sifos.cz/index.php?page=objednavka_bombicek nebo http://www.vesko.cz/5-kuchynka/kovocas/ puvodni dratene lahve od kovocasu uz asi tezko, jen v aukcich ci bazarech.

  5. renata

    i já jsem si sehlana šlehačkovou láhev a je vynikající ajestli mohu někomu poradit hodně se objevují použité na AUKRO.CZ/dům a zahrada,nádobí,šleh.láhev/ cena je kolem 200kč jak kdy já jsem si ji tam taky koupila a jsem moc spokojená

  6. helena

    šlahačkové fľaše nemajú chybu, ale kde dostať náhradné diely, hľadám ten ventil , na ktorý sa prišrubuje ozdobná plastová koncovka na striekanie ?
    hela

  7. Jozef

    Dobrý den,
    no já jsem svojí přítelkyni koupil na doporučení láhev – tuto -http://www.nakuchyne.cz/kuchynske-vybaveni/eshop/10-1-Lahev-na-slehacku/0/5/229-Lahev-na-slehacku-0-5l Vím, že není čínská, ale říkají, že česká – no je to sice trik, protože je rakouská, ale v česku je pouze vyrábí :-), no nic výhoda je že není třeba žádný ztužovač nebo něco a je nerezová, nicméně asi bych nekupoval nic použitého nebo čínského, protože jsem viděl video snad z Francie, kde se utrhla hlava láhve a dělá to pěknou paseku – takže tady se šetřit nevyplatí jde přeci jenom o bezpečnost Vašich nejbližších – tak to vidím já. Pro ty, kteří nemají rádi maminky od svých žen kupte jim čínskou :-) (blbý vtip). Ještě k lahvi koupil jsem si 0,5l nám to stačí. Jinak super web jen tak dál

  8. Elka

    Dobrý den,
    je možné s touto lahví (Kaiser???) používat i české bombičky na opakované plnění a výměnu?

  9. Jozef

    Dobrý den,
    bohužel ne. Pátral jsem po tom proč to není možné. A, prý někdo dokázal, že nejsou schopni vnitřek bombičky nikdy hygienicky vyčistit tak jako bombičky nové. Bohužel. Bohužel tak to, ale je.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑