Váš portál do světa gastronomie

Otravy v kuchyňském prostředí

Otravy v kuchyniOtravy se řadí v četnosti úrazů v kuchyni na druhé místo, hned za popáleniny. Opět zde platí, že nejohroženější skupinou jsou malé děti, v případě otrav především batolata, jejichž přirozeným projevem je prozkoumávání světa ochutnáváním.

Co vše tedy může otravu v kuchyni způsobit?
– kuchyně je často místem k ukládání léků – však to znáte, některý lék se má užívat před jídlem, jiný po jídle, tak kde jinde léky ukládat, než právě v kuchyni? Léky si dítě může splést s barevným bonbonem a mnohdy se o něj ještě podělí s mladším sourozencem. Jde o nejčastější příčinu dětských otrav i otrav dospělých. Některé léky mohou ohrozit dítě na životě už po požití jedné tablety.
– také vitamíny a potravinové doplňky, které si volně kupujeme v lékárnách a mnohdy je ani nevnímáme jako klasické léky, mohou dítě při jejich požití vážně ohrozit na zdraví.
– samotné potraviny představují pro dítě mnohá nebezpečí. Jedná se například o potraviny syrové, špatně uskladněné, s prošlou dobou trvanlivosti, různá dochucovadla…ale otrava může překvapit i tam, kde bychom jí nečekaly: Koho by například napadlo, že syrové lusky a boby fazolí mohou způsobit těžké průjmy a odvodnění? Pozor je také třeba dát na přezrálé plody meruněk a broskví, které často skrývají prasklou pecku – jádro uvnitř pecky je jedovaté.
– otravy alkoholem jsou velice časté. Výzkumné šetření totiž prokázalo, že téměř polovina rodičů nechává alkoholické nápoje v neuzamčené skříňce a ve více než třetině domácností se alkohol běžně vyskytuje v lednici.
– v posledních letech se stále rozšiřuje spektrum přípravků sloužících k udržování čistoty v kuchyni. Jedná se například o přípravky určené k umývání nádobí – ať už ve dřezu, nebo v myčce, prostředky k odstraňování vodního kamene, čističe odpadů, ale i o přípravky s obsahem organických rozpouštědel, např. leštěnky. Jejich obaly jsou často velmi atraktivní a někdy přímo svádějí k záměně s poživatinami. Často je na nich podle typu vůně vyobrazeno ovoce, nebo pro děti velmi milé zvířátko (přípravek Krtek je louh sodný, což malé dítě inspiruje k dalšímu prozkoumání. Největším nebezpečím pro všechny věkové kategorie je skladování těchto přípravků v neoriginálních obalech (např. čistič odpadů v lahvi od limonády). V takových případech nejen že snadno dojde k záměně, ale často nelze nic zjistit o složení a povaze přípravku. Běžné saponáty na nádobí ohrožují děti „pouze“ následnými průjmy, a tedy ztrátou tělesných tekutin, a vdechnutím pěny při eventuálním zvracení (proto je nikdy násilně nevyvolávejte). Podstatně nebezpečnější jsou leštěnky, rozpouštědla, dezinfekční prostředky, nejhorší následky pak mají odstraňovače usazenin v odpadech a čističe usazenin na sporácích a kuchyňských troubách. Obsahují louhy, které způsobují dítěti po požití nebo potřísnění těžká poleptání. Zvláště je třeba upozornit na přípravky určené k mytí nádobí v automatických myčkách. Bývají ve formě prášků nebo tablet a mají též charakter louhů. Prášek nebo úlomek tablety může přilnout ke sliznici zažívacího ústrojí a být příčinou jejího hlubšího poškození. Mezi prostředky pro údržbu domácnosti se řadí i prostředky proti hmyzu, škůdcům rostlin, hlodavcům, atp.
– dokud vaše dítko ochutnává vše, co vidí kolem sebe, odstraňte z jeho dosahu také květiny. Mnohé z nich mohou způsobovat dýchací či alergické obtíže, nebo jsou dokonce jedovaté. Nejznámější a nejzáludnější pokojová rostlina je dieffenbachie, která ve svých nadzemních částech obsahuje explozivní buňky, které při mechanickém působení (žvýkání, lámání) na rostlinu vystřelují krystalky šťavelanu vápenatého. Ty se zapichují do sliznic, postižené sliznice otékají, způsobují postiženému velké bolesti a v důsledku otoku hrozí i zadušení jedince. Čím menší je dítě, tím větší hrozba těžkého průběhu. Mezi další rostliny, které jsou pro nenechavé dítě nebezpečné, patří například scindapsus (potos), kala, amarylis, monstera (filodendron), tchynin jazyk (sansevieria) či anturie. Tyto rostliny způsobují ve větší či menší míře otoky, křeče a dýchací obtíže až dušení a jejich požití vyžaduje bezpodmínečné lékařské ošetření. Pozor i na dracény, bramboříky, petúnie, okrasné papričky, africké fialky či některé sukulenty. O vánočních svátcích se mějte na pozoru i před oblíbenou vánoční hvězdou (pryšec). Kterých rostlin není potřeba se obávat? Například begonií, voděnek, ibišků, citrusů, či většiny kapradin. Kvalitě vzduchu napomohou cypřiše či eukalyptus. V souvislosti s rostlinami je vhodné zmínit se i o hnojivech. Všechna běžná hnojiva pro kvetoucí a pokojové rostliny se od sebe nijak podstatně neliší a v ředěné podobě nepředstavují zpravidla závažnější nebezpečí (pokud se nejedná o kojence, kteří mohou být ohroženi obsahem dusičnanů). Nebezpečí by představovalo požití koncentrovaných hnojiv.
– otrava plynem se může vyskytnout při špatném odvětrání plynových spotřebičů. Oxid uhelnatý blokuje přenášení kyslíku krví, neboť jeho vazba s hemoglobinem je pevnější než vazba kyslíku.
– na závěr tohoto výčtu vzpomeňme dekorativní osvětlení, které je určeno pro zpříjemnění klidných večerních chvilek. Olejové lampičky působí i přes den atraktivně jako stálá dekorace bytu a zůstávají zpravidla na stole nebo na snadno dostupné polici. Oleje z lampiček mývají velmi lákavé barvy a vůně, což vzbudí zájem dítěte. Málokdo si uvědomí, že se v podstatě jedná o petrolej. Dítě sice většinou nevypije velké množství, protože ho odradí nepříjemná chuť, ale i po jednorázovém loknutí je ohroženo chemickým zánětem plic. Ten vzniká při vdechnutí oleje, k němuž dojde buď hned po napití, nebo při následném zvracení. Do stejné kategorie spadají také gelové svíčky, které lze na rozdíl od běžných voskových či parafínových svíček zjednodušeně označit jako „petrolej v tuhém stavu“. Navíc svým vzhledem a vůní připomínají želé a ovocné pudinky, které děti milují. Samozřejmě, že do této skupiny patří i zapalovače a podpalovače, ať už tekuté, nebo pevné (Fire, Pe-Po). Ohrozit zdraví dětí mohou také vonné oleje určené k odpařování v malé nádobce lampičky. Kromě výše zmiňovaného chemického zánětu plic po vdechnutí částeček oleje, hrozí po jejich požití i závažné celkové účinky.

Jak otravám v prostředí kuchyně předcházet?
– v rodinách s malými dětmi je nejlepší volit takové čisticí prostředky, které mají ochranný uzávěr, netvořit zásoby, chemikálie kupovat a skladovat jen v originálních obalech (rozhodně nepřelévat do obalů dětem známých poživatin).
– pro uložení nebezpečných látek volte prostory, kam se malé dítě nemůže dostat (uzamčené komory, prostory ve velkých výškách, kam dítě nevidí a nedosáhne). Pro zabránění přístupu do skříně či zásuvek je možné použít také mechanickou dětskou pojistku.
– také do ledničky by malé dítě nemělo mít volný přístup. Zde obzvlášť mysleme na léky a mastičky, které musíme skladovat v chladnu. Vyplatí se tedy dětská pojistka na ledničku.
– léky ukládáme na bezpečné místo, užíváme pouze v originálním obalu a nikdy netvrdíme dětem, že lék je bonbón.
– pozor na odpadkový koš! Pokud jej nelze umístit z dosahu dětí, je nutné ho po vyhození nebezpečných odpadků (obaly od chemikálií, zbytky jedovatých rostlin…) ihned vynést!
– vaříte – li na plynovém sporáku, zkontrolujte občas, zda plamen neuhasl a neuniká samotný plyn. Zjistíte-li únik plynu, okamžitě vyvětrejte místnost, popřípadě přemístěte dítě do jiné místnosti. Moderní plynové sporáky mají pojistku proti úniku plynu.
– rostliny nebezpečné pro dítě raději z domácnosti odstraníme.
– pokud si nejste jisti, je-li vaše kuchyně pro dítě dostatečně bezpečná, instalujte do kuchyňských dveří zábrany a nejlépe dřevěnou nebo přenosnou síťovou ohrádku. Vymezíte tak bezpečný prostor, kde si dítě může v klidu hrát, zatímco připravujete oběd. I při vaření však neustále sledujte, co dítě dělá.
– případě, že dítě ochutná některou zdraví škodlivou látku, v žádném případě situaci nepodceňujte a vyhledejte lékaře. Můžete také telefonicky kontaktovat Toxikologické informativní středisko (TIS).

Autorka: Jana Němcová

1 komentář

  1. seznam léků

    po precteni clanku se fakt bojim jit do kuchyne :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑