Podstavná chladničkaŽe o tomto typu chladničky slyšíte poprvé? Nevadí, v následujícím článku máte možnost dozvědět se vše potřebné. Podstavné chladničky najdete v obchodech často též v rubrice vestavné chladničky, i když se jedná o termín poměrně zavádějící, neboť chladničky podstavné mohou stát, a často také stojí, samostatně.

Jedná se o typ ledničky, která je svými rozměry přizpůsobena spíše menším prostorům, resp. domácnostem o menším počtu členů. Těm potom nevadí, že mají v lednici třeba jen dva úložné šuplíky. Na druhou stranu má podstavná lednička řadu nesporných výhod.

Podstavné ledničky jsou konstruovány tak, že se počítá s jejich „podstavením“ pod kuchyňskou linku. To je velice praktický model, který se hojně využívá i například v restauracích, kde kuchař nahoře na lince vaří, a sem tam sáhne dolů pod pult pro nějakou tu uskladněnou surovinu.

Podstavné chladničky jsou pak zpravidla úsporné i svými rozměry, kdy výška většinou nepřesahuje 82 cm, šířka 60 cm a hloubka 55 cm. Tyto chladničky mívají jedny dveře, přičemž lze u některých typů volit zda chceme otvírání doprava nebo doleva. Objem bývá kolem 130 – 146 litrů (může však být i mnohem menší, dle vašich potřeb) a počet přihrádek, jak jsme už předesílali, bývají většinou dvě, ale plochu lze skleněnými přepážkami poté rozdělit až na 4 přihrádky. Přídatnou výbavou bývají často také Podstavná lednička samozřejmě může být opatřena i mrazákem, čímž se pak ale snižuje prostor pro normální ledničku. Tyto ledničky většinou mívají odmrazovací automatiku.

Na trhu nejlevnější jsou podstavné chladničky od firmy Candy, kde se cena pohybuje již od 6000 Kč. Nejdražší specializované podstavné chladničky jsou pak vinotéky například od firmy Gorenje, které se finančně pohybují už v rozmezí nad 20 000 Kč. Zde můžeme výškově nastavovat nohy, máme tu minimálně 7 přihrádek na víno a můžeme zpravidla regulovat i teplotu, která právě v ledničce je. Největší výběr podstavných ledniček je pak v rozmezí 10 – 15 000 Kč. Na trhu je v současné době celá řada producentů tohoto typu čím dál žádanějších ledniček. Za všechny jmenujme například Siemens, Electrolux a další. Tady už opravdu při výběru záleží jen a jen na vás, jak velkou a jak výkonnou ledničku si budete přát, neboť parametry typů v této cenové kategorii bývají zpravidla srovnatelné. Chcete-li ledničku i s mrazákem, počítejte s menším množstvím fochů a naopak. Doporučujeme vám věnovat pozornost i spotřebě elektrické energie ledničky, i když u těchto nových typů už bývá stejná a maximálně úsporná.

Doporučujeme také na koupi ledničky nešetřit a koupit výrobek spadající minimálně do energetické třídy A.

Ledničky ve finanční kategorii nad 15 000 Kč jsou pak vybaveny některými dodatkovými nadstavbovými funkcemi jako je automatické zavírání dvířek při určitém úhlu, výkonnější vnitřní osvětlení, přihrádka na máslo, sýry, vejce a zeleninu zvlášť a další.

Pokud se chystáte podstavnou ledničku vybírat, máte v současné době už naštěstí poměrně širokou možnost výběru, od těch levnějších, až po ty nejlépe propracované typy. I tady ale platí, že ty průměrné typy pro běžné denní použití bohatě vystačí.

Autorka: Zuzana Veselá