Ostrůvková kuchyněJistě si snad všichni pamatujeme dobu úzkých panelákových kuchyní, kteréžto se v současnosti mění díky četným rekonstrukcím k nepoznání. Volíme-li novou tvář kuchyně, či zařizujeme-li kuchyň zbrusu novou, jednou z možností je využití varných či pracovních ostrůvků – a to možností velmi vyhledávanou, jak nám potvrzují zkušenosti kuchyňských studií. Láká nás její atraktivní vzhled, praktičnost, zkrácení vzdáleností při přípravě jídla, otevřenost do prostoru. Zdaleka ne v každé kuchyni však lze ostrůvek využít.

Využití ostrůvků není v historii vybavení kuchyní žádnou novinkou. Už v dávné minulosti byla kuchyně centrem rodinného života. Prababičkou ostrůvkové kuchyně byla venkovská či měšťanská kuchyně, kde ve velké čtvercové místnosti stál uprostřed rozlehlý stůl, který se využíval jako pracovní i jídelní.
Dnes se můžeme setkat se třemi základními typy ostrůvků: můžeme využít ostrůvek buďto jako varné, mycí, nebo pracovní centrum. Varná centra jsou tvořená kombinací trouby nebo trub, varného panelu, často také grilu – lávového nebo jiného. Varná deska má často až šest plotýnek různé velikosti a charakteru, část z nich je například indukčních, apod. Ostrůvek bývá v několika výškových úrovních: nižší je varná plocha (až 70 cm), vyšší je pracovní a přípravná plocha (85-95 cm). Nad varným ostrůvkem pak dominuje velká digestoř, která musí být vzhledem k velikosti kuchyně velmi výkonná a také podtrhuje vzhled celé kuchyně. U moderních ostrůvkových digestoří je možnost ovládání přístroje tak, aby ho bylo možno zapnout nebo vypnout v jakékoli situaci a ne jen v okamžiku, kdy je volný přístup k panelu. K dalším zajímavostem moderních digestoří patří vybavení pachovým čidlem, které automaticky řídí provoz zařízení. Perfektní přehled pod odsávačem zajišťují halogenová světla, na nichž lze nastavit intenzitu osvětlení. To ocení nejen ti, kteří vyžadují při práci v kuchyni dostatek světla, ale také milovníci příjemné a pohodové atmosféry. Pokud Vám nevyhovuje digestoř ukotvená ve stropu, existuje varianta výsuvná z pracovní desky. Ostrůvek jako mycí centrum si vyžaduje díky rozvodům vody a odpadů poměrně náročné stavební úpravy. Tvoří jej myčka a dřez, který zaznamenal mnohé úpravy pro ostrůvkové varianty. Příkladem je otočný kruhový dřez rozdělený na několik částí, v nichž můžeme umývat, sušit a na přídavném prkýnku i krájet. Dřez by měl být umístěn o 10 cm výše než ostatní pracovní plochy. Ostrůvkům osazeným dřezem doslova sluší elegantní baterie na vysokých tyčích. Pracovní ostrůvky jsou nejméně náročnou variantou při přestavbě či rekonstrukci kuchyně. Pracovní plocha přístupná ze všech stran poskytuje prostor pro velké i malé pomocníky při přípravě pokrmů. Pracovní ostrůvek může sloužit zároveň jako švédský stůl. Často je z obytné části místnosti k ostrůvku předsunuta úzká deska. Slouží nejen k barovému posezení, ale umožňuje nám i dohlížet na přípravu domácích úkolů, zatímco z druhé strany ostrůvku připravujeme večeři. Kromě těchto tří typů existuje také poloostrovní varianta, která najde své uplatnění v méně prostorných kuchyních. Poloostrůvek je přístupný z obou širších stran a jeho zasazením do kuchyňské sestavy lze místnost zajímavě členit.

Výhody ostrůvkových kuchyní

Z ergonomického hlediska představují kuchyňské ostrůvky tu nejideálnější variantu uspořádání kuchyně. Přípravná, varná i mycí plocha vytváří pomyslný trojúhelník, ve kterém máme vše potřebné neustále při ruce a nemusíme tak dělat nadbytečné úkony.
Umístěním ostrůvku se nám také znatelně rozšíří možnost úložných prostor. Takováto kuchyně pojme neuvěřitelné množství nádobí, hrnců a různých malých spotřebičů, jako jsou například mixéry, roboty, odšťavňovače a podobně. Všechno je stále dokonale uklizeno a přitom po ruce.
Ostrůvek nám také umožňuje vytvořit optický předěl mezi kuchyní a jídelním či obývacím prostorem.

Do ostrůvkové kuchyně se vejdou i další spotřebiče a nábytek: například chladící prosklená vitrína, obří lednice, kinotéka, ale také třeba relaxační křesílko či příjemný bar.

Varné centrum uprostřed kuchyně znamená, že nebudeme muset stát při přípravě pokrmů k obytné části zády, ale můžeme se aktivně zúčastnit zábavy i rodinného dění. Varné ostrůvky nám dále vyřeší vhodné umístění ledničky, která, jak víme, nemá nikdy stát u zdroje tepla. To vše je na ostrůvku v bezpečné vzdálenosti od ní.

V neposlední řadě má ostrůvková kuchyně velmi atraktivní vzhled.

Na co je třeba se připravit, aneb nevýhody ostrůvkových kuchyní
Zabudování ostrůvku do stávající kuchyně se neobejde bez stavebních úprav. Rozhodně je nutné nechat si od odborníka vyprojektovat kompletní návrh realizace. Náročnost stavebních úprav se odvíjí od toho, zda zamýšlíte ostrůvkem pouze rozšířit pracovní prostor, nebo na něj umístit varnou desku či dřez. V takovém případě je nutno počítat s instalacemi pod podlahovými krytinami. Náklady na pořízení ostrůvku se tak navýší o novou podlahu.

Pro vybudování ostrůvkové kuchyně dále potřebujeme dostatečný prostor. Pokud má Vaše kuchyně výměru do 100 m2, určitě budete pro vybudování ostrůvku potřebovat rady dobrého architekta. Kuchyň by měla být tak velká, aby mezi jednotlivými kusy nábytku zůstal volný prostor minimálně 90 cm, optimálně však 120 cm.

Jednotlivá pracoviště na sebe musí dokonale navazovat. Pokud třeba budou pracoviště, které by měla být co nejblíže u sebe ležet na protilehlých stranách, musíme ostrůvek neustále obíhat.

A jsme u otázky financí: samotný ostrůvek je finančně nákladný, pokud se rozhodneme pro mycí či varné centrum, ceny „ostrůvkových“ spotřebičů se pohybují v desítkách tisíc. Připočtěme také výše zmiňované rozvody a novou podlahu.

U všech typů ostrůvků musíme počítat také s většími nároky na udržování čistoty. Ať je to cákání vody u mycího centra, nebo prskání rozehřátého omastku v případě varných center. V případě pracovní center již snadno domyslíme.

Autorka: Jana Němcová