Ponorný mixérŽe se již nevyznáte v nepřeberné nabídce kuchyňských mixérů? Nevíte, který je pro vaše potřeby ten pravý? Připravili jsme si pro vás malý manuál, jak správně vybrat ten nejvhodnější typ pro vaši domácnost.

Mixéry můžeme dělit několika způsoby – například na barové, klasické kuchyňské neboli stolní mixéry, ruční ponorné a případně ještě na tyčové ponorné mixéry. Od mixérů pak také ještě oddělujeme, zpravidla ruční, šlehače, popř. šlehače s mixérem. Dále ještě existují tyčovité mixéry se sekáčkem.

Ruční šlehače mohou mít různou podobu – ať už tyčovitou tak i klasické provedení s madlem do ruky a přídatnou mísou. Obojí druhy mají své příznivce i odpůrce. Většinou najdeme u těchto typů různé nástavce – u tyčových například na sekání, mixování a šlehání. Je třeba sledovat zejména materiál, z něhož jsou vyrobeny nože, neboť právě tato charakteristika pak určuje kvalitu celého výrobku. Naopak mixéry netyčové, tedy do ruky, mívají metly šlehací, hnětací a přídatný tyčový nástavec. Zpravidla se u nich lépe reguluje rychlost chodu – většinou v několika stupních a ještě s možností turbo mixování. U obou druhů těchto mixérů bychom se při nákupu měli bez problémů vejít do tisícovky nebo lehce přes ní.

S mixéry, které bývají označovány jako stolní, je problém v tom, že do této kategorie mnozí výrobci mohou řadit opět mixéry ruční, které jsou vybaveny stojanem a otočnou mísou, a dokáží tak fungovat i bez stálého držení. Tyto mixéry jsou velmi praktické nejen proto, že mohou fungovat jako stolní, ale i jako ruční mixéry, ale také proto, že zvládnou většinu funkcí, které nám nabízí jiné ostatní výrobky. Takové typy nejsou ani moc drahé, seženeme je kolem 1300 Kč.

Klasické mixéry stolní, které jsou většinou kombinovány i s funkcí šlehací, mírně odlišné využití. Jsou určeny pro zpracování všech druhů potravin. Velmi praktické jsou pro výrobu různých jogurtových a mléčných koktejlů, ale nejen na ně. Některé mají také možnost výměny nožů na sekání ledu. Takový mixér pak funguje jako drtič ledu. O drtičích ledu jsme již informovali v některém z minulých článků. U těchto přístrojů rozhoduje opět použitý materiál, počet rychlostí, kterými můžeme regulovat chod a kapacity mixovací nádoby. Některé typy (například od značky Fagor) mají též filtr na výrobu džusu. Mixéry značky Kenwood mají také samostatná tlačítka pro polévky, nápoje, dresingy a omáčky. Správné množství otáček je pak v tomto případě už předvoleno dodavatelem. Zajímavou nabídkou je výrobek od firmy Philips, který spojuje dohromady odšťavňovač a mixér. Cena tohoto výrobku je pochopitelně o něco vyšší, pohybuje se kolem 2000 Kč. Levnější typ mixéru s odšťavovačem zavádí na trh firma Scarlett, tento typ stojí vás přijde asi na 700 Kč. Ostatní jmenované výrobky se opět pohybují v cenových relacích kolem tisícovky.

U mixérů rozhoduje také příkon, který je nejčastěji kolem 500 W, ale pohybuje se ve velmi širokém rozmezí od zhruba 220 W až do 700 W.

U mixérů, stejně jako u jiného zboží, často platíme také za pěkný vypracovaný design výrobků. Tady už záleží jen a jen na vás zda se vám do kuchyně hodí více matný kovový povrch, čistě bílý plast nebo plast v kombinacích například s oranžovou. Často také vidíme decentní béžové provedení.

Při výběru mixéru proto radíme zejména se zamyslet na co budete mixér využívat. Pokud více pečete, volte raději ruční stolní mixér. Pokud více připravujete polévky, nápoje a omáčky, je pak pro vás jako dělaný stolní mixér do výšky. Ať tak nebo tak, přejeme vám, ať se z vašeho nového kuchyňského mixéru stane praktický a často používaný pomocník!

Autorka: Zuzana Veselá