Váš portál do světa gastronomie

Vůně čerstvě umleté kávy

KávomlýnekVůně kávy je nezaměnitelná s žádnou jinou vůní, při přípravě se šíří nádherná vůně po místnosti a my už se těšíme na šálek lahodného moku. Káva je stále oblíbeným nápojem mnoha lidí, zahání únavu a ospalost a zároveň je výborným povzbuzujícím prostředkem. Vlastnosti kávě dodávají látky, které se vyluhují z pražených a rozemletých kávových zrn za pomoci tepla. Gurmáni tvrdí, že základem jedinečného kávového zážitku je správně namletá káva.

KávomlýnekNa současném trhu najdeme řadu kávomlýnků fungujících v podstatě na dvojím principu  buď jsou elektrické nebo ruční. Nabídka elektrických kávomlýnků je poměrně široká, ale je důležité si správně vybrat. Elektrické kávomlýnky mají dva druhy mletí. Buď s rotačními noži – tzv. tříštivé mlýnky nebo mlýnky s mlecími kameny, u kterých můžeme regulovat stupeň mletí od jemného až po hrubozrnné. U tohoto typu je dobré pečlivě vybírat typ, který umožňuje snadnou manipulaci s mlecími kameny, protože právě hrubost kávy je podstatná při přípravě opravdu skvělé kávy.

Když se řekne ruční mlýnek, myslím, že každý z vás si jistě představí klasický ruční mlýnek s kličkou, který se používal už za dob našich babiček. A spousta z vás jistě takový vlastní doma, ať už jako starodávné dědictví nebo jako ozdobu získanou z bazaru nebo starožitnictví. Ano tyto mlýnky jsou vlastně nesmrtelné, což svědčí o kvalitní práci tehdejších řemeslníků. Ruční mlýnek na nás při přípravě kávy pokaždé dýchne atmosféru dřívějších dob. Nespornou výhodou je, že si připravíte jen požadované množství kávy (třeba jen na jeden šálek) bez velké námahy při čištění a údržbě mlýnku a bez velkého hluku. Je ideální pro ty, kdo si opravdu potrpí na čerstvost kávy a nechtějí skladovat již kávu namletou, protože tím samozřejmě káva ztrácí na kvalitě.

KávomlýnekTradiční mlýnky jsou stále v oblibě, takže dnes již seženete v obchodech právě tyto nádherné kousky ze starých dob, ale v nové podobě z kvalitních materiálů. Často v domácnostech vídáme ruční mlýnky připevněné na stěnu. Mechanismus je vlastně stejný jako u typů do ruky, jen je vše uzpůsobeno tak, aby mlýnek mohl být připevněn na stěnu a tak být vždy po ruce. Bývají zdobeny tradičními dekory na keramických nádobkách a na šuplíku, kam se káva sype při mletí.

Pokud budeme zkoumat za kolik a kde nejlépe nakoupit tuto rádoby „starožitnost“ zjistíme, že ceny jsou rozdílné, pokud budeme kupovat nový mlýnek nebo třeba renovovaný starší. Cenové relace se pohybují zhruba od 500 – 1 500 Kč za starší typ (záleží jak budeme úspěšní třeba v bazaru nebo na aukci) a od 1 200 – 2 500 Kč zaplatíme za nový mlýnek v obchodě.

1 komentář

  1. Adriana

    Přesně jak píšete. Skvělý článek. Ne všechny mlýnky vypadají jako po babičce. Mám doma mlýnek Skerton, který vypadá velmi moderně http://www.kafemleti.cz/rucni-mlynek-na-kavu-hario-skerton/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑