Zámek LoučenPrvní den uplynulého víkendu jsem strávil na zámku Loučeň, kde se potřetí konalo Svatomartinské posvícení. Program sliboval gastronomickou část, tak i třeba lampionový průvod nebo kejklíře či divadlo. Od Prahy je to do polabské obce Loučeň kousek, počasí se také vydařilo, takže jsem opravdu nemohl najít výmluvu, proč nejet a vyrazil jsem.

Zámek LoučeňKoláčový trh jsem bohužel promeškal. Sladkéhochtiví návštěvníci stačili vše vykoupit a sníst za pouhých 20 minut. Ne, že by to snad sloužící paní kněžny podcenili, ale 1600 návštěníků, kteří akci navštívili, nečekal nikdo.

Avšak nejen koláči je člověk živ, a tak bylo možné se nasytit i stánků, kterých bylo v sobotu na Loučni kolem 20ti. Mohli jste si koupit medovinu (ať už ohřátou ke konzumaci na místě nebo v lahvince pro potěšení doma – jak jsem to udělal já :)), klobásy a salámy z ruční výroby (a nikoli z nějaké velkoprodukce) nebo třeba sýry (taktéž z “domácí” výroby). A samozřejmě Svatomartinské víno.

Svatomartinské posvícení na zámku LoučeňPro děti bylo přichystané místečko, kde si mohly samy (nebo s pomocí prodejců) zkrášlit kousek perníku. Když se to nepovedlo úplně podle představ malých umělců, tak perník skončil v jejich bříškách ;)

Vrcholem Svatomartinského posvícení na Loučni je tradičně příjezd sv. Martina na bílém koni. Ten se nejprve zastaví na nádvoří zámku a pak se vydá do přilehlého parku. Tam jej následují caparti s rosvícenými lampiony v průvodu – to je jednoznačně asi největší atrakce pro dětské návštěvníky (když nepočítám labyrinty v zámecké zahradě ;)).

A kdo přijel přeci jen na tu svatomartinskou husu, tak se jí dočkal v zámecké restarauci.

Přiznám se, až do soboty jsem o tomto zámku vůbec nevěděl. Ale jak jsem zjistil, tak management zámku se hodně stará, aby se o Loučni vědělo a v podstatě každý měsíc se zde konají nějaké akce pro veřejnost. Navíc je tu opravdu pěkně a zámecká zahrady s již zmíněnými labyrinty stojí za návštěvu. Takže mně tu asi neviděli naposled ;)