Grily WeberJarní slunko vystrkuje svoje hřejivé paprsky a tak není divu, že v ovzduší nejen na vesnicích, ale i ve městech, začínají naše čichové buňky registrovat neklamné známky prvních letošních grilovaček. Možná se i vy letos zařadíte mezi ty, kteří na svých zahrádkách (nebo i balkonech) grilují.

Pokud jste grilovacími začátečníky, tak by se mohlo nejprve hodit trochu teorie o tom, co to vlastně to grilování je. Grilování je tepelná úprava pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. To bývá vyvolané elektrickou topnou spirálou (buď v troubě nebo v mikrovlnné troubě kombinované s grilem) nebo žhnoucími kusy paliva (otevřená ohniště). Teplota okolního vzduchu při grilování by neměla být příliš velká, aby nedocházelo ve větším měřítku k jinému způsobu předávání tepla.

Grily WeberK tomu, aby došlo k dostatečné tepelné úpravě i uvnitř pokrmu, jsou pro grilování vhodnější tenčí kousky. Proti připálení povrchových vrstev se pokrm polévá šťávou.

Griluje se nejen maso, ale i zelenina nebo ovoce. Fantazii se v podstatě meze nekladou.

Ke grilování je samozřejmě potřeba gril. Jednou z nejlepších dostupných značek na českém trhu jsou grily Weber.

Grily Weber se vyznačují známým tvarem koule a ten se podstatě stal synonymem pro tyto skvělé designované grily. Určitě jste je už viděli u sousedů či přátel na zahradě.

První grily pod touto značkou vznikly již v 50. letech minulého století (zajímavostí je, že Georgie Stephen – autor prvního grilu Weber – byl inspirovaný obyčejnou bojkou, kterou rozřízl na půl – jednu půlku použil jako poklop a k té druhé přidělal nohy) a od té doby se neustále vylepšují a poskytují větší komfort při přípravě jídla. Výsledkem je pak i to, že grily Weber patří mezi nejbezpečnější grily současnosti.

Majitelé grilů se dělí v podstatě na dvě silné skupiny, které mají na techniku grilování svůj vyhraněný názor. A to jsou majitelé grilů na dřevěné uhlí a majitelé plynových grilů. To, do jaké skupiny se zařadíte, je poměrně zásadní a závisí to na vašem přístupu ke grilování.

Grily WeberGrily Weber na dřevěné uhlí se hodí především pro ty, kteří si grilování užívají jako společenskou událost. Tedy něco, kde čas nehraje roli. Kde je důležitější ta neopakovatelná chuť jídla ugrilovaného na dřevěném uhlí, příjemně strávený čas s rodinou nebo přáteli a samozřejmě i určitá hrdost na to, jak dokážete udržovat oheň po celou dobu grilování ;)

Plynový gril Weber se pak hodí spíš pro ty, kteří mají toho času méně. Gril je totiž připravený během chvilky (nemusíte čekat na to, až se vám rozpálí uhlí) a vy si můžete pochutnávat na jídla doslova během pár minut. Ačkoli jsou plynové grily dražší, tak při dlouhodobém užívání vycházejí díky ceně plynu levněji.

Jaký gril si zvolíte, závisí na vás. Ale ani s jednou variantou neuděláte krok vedle.

A abyste dlouho s pořízením grilu neváhali, mám tu pro vás jeden grilovací recept.

Klobásové šašliky

Ingredience:
1 červená, žlutá a zelená paprika
4 klobásy
2 červené cibule
8 plátků slaniny
16 sušených meruněk
sůl
pepř
lístky tymiánu
olej

Postup:
Papriky rozpůlíme a odstraníme z nich semínka. Pak je nakrájíme na čtverečky. Oloupeme cibule a také ji nakrájíme na čtverečky. Plátky slaniny rozřízneme na půl a obalíme jimi meruňky. Klobásu nakrájíme na zhruba 3cm silné kusy.

Napíchneme papriku, cibuli a kousky klobásy společně s obalenými meruňkami na grilovací jehlu. Potřeme rostlinným olejem, umístíme na rozpálený gril a pomalu grilujeme.

Posolíme, opepříme a posypeme nadrcenými lístky tymiánu.

Za 10 minut je hotovo a můžeme podávat.