Velká sýrová nakládačka Už čtvrtý ročník amatérské soutěže v nakládání hermelínu se bude konat v úterý 25. května na pražské Kampě. Soutěžit se bude o nejlahodnější a nejvzhlednější hermelín. V rámci doprovodného programu si návštěvníci sýrového klání budou moci nechat vytetovat (nejen) sýrové motivy či zatančit si do rytmu DJ Rádia 1.

Organizátorky soutěže letos oslovily veřejnost výzvou Nalož i ty! Patnáct startovacích pozic se brzy zaplnilo.

Velká sýrová nakládačka "K hlavním podmínkám účasti v soutěži patří, že k nakládání je povoleno použít výlučně Sedlčanský hermelín, každý sýr musí mít své jméno a k jeho dekoraci je povoleno použít pouze předměty určené k jídlu," popsala jedna z pořadatelek Iva Bartošová.

O vítězích soutěže bude rozhodovat odborná a laická porota. V odborné porotě zasednou lidé zvučných jmén jako jsou redaktorka časopisu F.O.O.D. Dita Klepková, Marián Rupert, otec-zakladatel Velké sýrové nakládačky nebo výherce soutěže z předešlých ročníků David Suda. Výherci soutěžních kategorií budou odměněny cenami, mezi kterými nebude chybět předplatné časopisu Apetit či F.O.O.D.

Velká sýrová nakládačka Laická porota bude sestavena z návštěvníků, kteří účast vyhrají v tombole, a udělí nejlepšímu nakládači či nakládačce vlastní cenu. Tombola pro návštěvníky bude mimo to obsahovat hodnotné (nejen) gastronomické ceny.

Ostatní milovníci nakládaného hermelínu, kteří nezasednou v porotě, se budou moci občerstvit v cateringu Villy Vojkov. Mimo tipické české speciality budou v nabídce grilované klobásky, pivo, víno i nealko.

Všechny, kteří v úterý v podvečer na Kampu zavítají, čeká mimo gastronomických zážitků také bohatý kulturní program. Premiérově bude uveden letošní spot soutěže. Promítat se bude také krátký filmu o hermelínech, Dobroty s příběhem, který natočili klienti chráněné dílny na nakládání hermelínů občanského sdružení Portus. Dílna zaměstnává lidi s mentálním postižením a inspirovala vznik celé soutěže.

Velká sýrová nakládačka Na zahradě KC Kampa (vedle Sovových mlýnů) bude od 18:30, kdy celá akce začíná, také stánek s tetováním a speciální workshop v partyzánském opletání předmětů, takzvaném guerrila knittingu.

O hudební produkci se postará DJ Rádia 1 David Štěrbáček, krátké vystoupení chystá také tragikomické hudební trio Hard Editos. Vstup na celou akci je zdarma, organizaci soutěže je možné podpořit účastí v tombole.

Více o celé akci se můžete dozvědet na stránkách http://syrovanakladacka.blog.cz/

Text: Zuzana Raušová
Foto: Kateřina Suchá