Váš portál do světa gastronomie

Hovězí guláš

Hovězí gulášHovězí guláš je klasikou. Každý z nás má svůj oblíbený recept a své ingredience, na které nedá dopustit. V českých domácnostech tak díky tomu najdeme nepřeberné množství různých variant gulášů. Těm, kteří s gulášem třeba právě začínají, se může hodit následující recept. Berte ho třeba jako výchozí variantu pro vaše další pokusy v “gulášonomii”. Nebojte se klidně experimentovat – guláš toho snese opravdu hodně.

Hovězí gulášIngredience:
1 kg hovězí kližky
3 cibule
4 stroužky česneku
rajský protlak
4 lžíce hladké mouky
3 lžičky sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
1 hovězí bujón
sůl
pepř
majoránka
mletý kmín
2 bobkové listy
worchester
sojová omáčka

Hovězí gulášPostup:
Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Osolíme a opepříme ho. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme na něj maso. Opékáme ho bez míchání, dokud se na jedné straně nezatáhne. Pak promícháme a necháme opéci z druhé strany. Maso pustí hodně šťávy, ale my ho necháme dusit a občas zamícháme. Až se vypeče voda, tak přendáme maso do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené. Do vody dáme bobkové listy a přikryjeme pokličkou. Takto dusíme na středním plamenu a občas zamícháme.

Hovězí gulášMezitím si nakrájíme cibuli a česnek na malé kousky – to bude základ jíšky. Na prudce rozpáleném oleji v pánvi osmažíme cibuli do sklěněna a na konci přidáme česnek. Zamícháme. Po chvíli zahustáme hladkou moukou. Neustále mícháme, aby se jíška nepřipálila. Až ucítíme změnu vůně, přidáme rajský protlak. Já jím nešetřím – do jíšky jde rovnou celá malá konzerva protlaku. Jakmile se protlak “opeče”, tak pánev sundáme mimo oheň. Přidáme sladkou i pálivou papriku, pořádně zamícháme a spojíme dohromady.

V průběhu přípravy jíšky se nám stále dusí maso v hrnci do měkka. Teď přidáme majoránku, bujón a mletý kmín. Podusíme a na konci dušení přidáme jíšku, kterou zahustíme guláš. Pak ještě přidáme worchester a sójovou omáčku, necháme přejít varem a je hotovo!

5 komentářů

  1. Martin

    Divný recept, divný postup, divné ingredience (worcestr, bobkový list). Myslím že “pravý” guláš se dělá trochu jinak ale každého věc.
    Osobně vařím dle http://m.idnes.cz/blog/clanek.118495.idn

  2. Petr Slavík

    Martin: A v tom je právě to kouzlo vaření a guláše zvlášť – co člověk, to zaručeně nejlepší recept :)

  3. Pepan Mencl

    Zaručeně nejlepší guláš dělám já ;-) – jak ho připravím, nafotím a dám recept na blog, tak vám ho sem přidám a až ho vyzkoušíte, tak si řeknete “nejlepší guláš dělá Pepan” :-D těšte se – no a jestli ne, tak někdo dělá lepší :-(

    Nicméně si myslím, že je to jako se “svíčkovou” sto kuchařů – sto receptů

    A to mi vytanula moje stálice v otázkách na mysli – kde najdeme originální recept na guláš svíčkovou a tak?

    Díky za tip

  4. Petr Slavík

    Pepan Mencl: To je dobrá otázka s tím originálním receptem na svíčkovou, guláš a další jídla. Ale trochu se obávám, že budou ztraceny v hlubinách času.
    Na druhou stranu – třeba by nám nechutnaly ;)

  5. Pepan Mencl

    no to je možný, že by to nebylo ono, ale když dojde na rozepře a někdo začne tvrdit, že to a to se nedělá tak a tak, ale jinak, tak se není o co opřít ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑