KalendářKaždý víkend se v České republice koná celkem hodně gastronomických akcí, které stojí za návštěvu, a tak jsem se rozhodl některé z nich vybrat a pozvat vás na ně. Vzhledem k ročnímu období můžete vyrazit na vinobraní a to nejen na jižní Moravě, ale třeba i na Mělníku a nebo zajít na posvícení do Prahy-Újezda nad Lesy či do historické vesnice Botanicus v Ostré.

4. újezdské posvícení
Termín: 17.9.2011 od 9 hodin
Co na vás čeká: Organizátoři posvícení si pro vás připravili nápojový lístek, na němž nebude chybět například burčák, víno nebo kvasnicové pivo. Z jídelníčku se pak můžete těšit na domácí buřty, klobásy nebo nakládané maso. Chuť na sladké ukojíte u stánků s tradičními perníčky a straročeskými trdly. Vstup je zdarma.
Místo konání: Multifunkční sportoviště, Čentická, Praha 9 – Újezd nad Lesy

Novosedelská slavnost vinobraní
Termín: 17.9.2011 od 11 hodin
Co na vás čeká: Pro účastníky i doprovázející návštěvníky je připraveno pohoštění a k ochutnání burčák od místních vinařů. Ve 14.00 vyjde od radnice za doprovodu dechové hudby historicky laděný průvod, doprovázející „vrchnost“ vezoucí se v kočáru taženého koňmi na projížďce svým panstvím. V průvodu nechybí ani bůh vína Bakchus se svojí družinou. Průvod dále pokračuje cestou kolem vinných sklepů, kde „vrchnost“ uděluje místním vinařům „Právo vinného šenku“. Po projití celé trasy se průvod vrátí zpět k radnici, kde program pokračuje lidovou veselicí.
Místo konání: náves Novosedly, jižní Morava

Staročeské hody
Termín: 17.9.2011 od 10.30 hodin
Co na vás čeká: Přijďte a zanotujte si u stolu plného dobrého jídla a pití. Můžete se těšit na doprovodný hudební a divadelní program, prezentaci sokolnictví a bublinovou show. Ochutnejte jídla připravovaná dle sezóny Bylinných zahrad.
Místo konání: Historická vesnice Botanicus, Ostrá 8, střední Čechy
Vstupné: dospělá osoba – 195 Kč, děti do 15 let – 60 Kč, studenti, důchodci – 100 Kč

Bzenecké krojované vinobraní
Termín: 17.9.2011 od 13 hodin
Co na vás čeká: Bzenecké krojované vinobraní vám přinese ochutnávku vín místních vinařských firem a soukromých pěstitelů – budou otevřeny sklepy a víchy. Akce probíhá ve středu města, zámeckém nádvoří a ve sklepech na Horním rynku. Lokální vína, místní speciality restauracích, stánkový prodej a další ochutnávkové akce. V sobotu ve 14.00 proběhne krojovaný průvod. V rámci doprovodného programu se můžete těšit na řemeslný jarmark mnoho folkloru, k tanci, zpěvu i poslechu zahraje několik nejenom cimbálových muzik. Pro děti je připraveno představení loutkového divadla.
Místo konání: Sklepy pod Sokolovnou, Bzenec, jižní Morava
Vstupné: Většina akcí je zdarma, platí se jen za individuální ochutnávky. Vstup na nádvoří zámku cca 250 Kč.

Mělnické vinobraní 2011
Termín: 16.9.2011 – 18.9.2011
Co na vás čeká: Město Mělník a Masarykův kulturní dům Mělník si vás dovolují pozvat na tradiční třídenní slavnost vinařů, dobrého vína a zábavy, která bude probíhat na čtyřech scénách. K ochutnání budou vína místních vinařů. Bohatý kulturní program na 4 podiích, akce pro děti. Vystoupí například kapela Arakain, zpěvačka Anna K, Lucie Bílá a mnoho dalších. Těšit se také můžete na velkolepý ohňostroj.
Místo konání: Centrum města Mělník, střední Čechy
Vstupné: Děti do 6 let, občané nad 70 let a držitelé ZTP zdarma, děti do 12 let vstupné na 3 dny 50 Kč, dospělí a děti od 12 let vstupné na 3 dny 200 Kč.

Tak co, na jakou akci se vypravíte?

Zdroj: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/