Adventní věnecAdventní věnec asi většina zná jako výrobek z jehličnatých větviček, svíček, ozdob a dalších propriet. Ale adventní věnec se dá i upéct. A není to nijak těžké – pojďme do toho!

Jako základ je použité těsto na vánočku, jak jej doporučuje “Florentýna” ve své Vánoční kuchařce nejen pro dceru. Jediná změna je v podstatě ve výsledném tvaru – nepletou se žádné copy, ale z těsta se vytvoří věnec.

Adventní věnecIngredience:
500 g polohrubé mouky
80 g krupicového cukru
30 g droždí
1 vanilkový cukr
sůl
0,5 lžičky sušené citronové kůry
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
100 g rozpuštěného a vlažného másla
200 ml vlažného mléka
2 žloutky
1 bílek
50 g rozinek
50 g nasekaných mandlí
1 lžíce moučkové cukru

Postup:
V misce uděláme kvásek – rozmícháme droždí s cukrem na tekutou kaši, přidáme lžíci mouky, polovinu vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut vzejít kvásek. Měla by se na něm utvořit hustá světlá pěna. Pokud se nevytvoří, tak ještě chvíli počkejte a nebo začněte s novým droždím.

Do větší mísy prosijte zbytek mouky, přidejte vanilkový cukr, krupicový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Udělejte uprostřed důlek a přelijte do něj vzešlý kvásek a zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Vařečkou zamícháme. Jakmile bude těsto pro vařečku příliš tuhé, tak použijeme ruku a pořádně těsto hněteme.

Těsto vyklopíme na vál a hněteme dalších 10 minut. Pokud se těsto lepí, tak vál posypeme trochou mouky. Těsto by na konci hnětení mělo být měkké a hebké.

Zpracované těsto vytvarujeme do koule a dáme na zhruba 2 hodiny kynout do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo.

Po dvou hodinách těsto vyklopíme na vál, chvíli prohněteme a v několika krocích vpracujeme rozinky a mandle. Pak vytvarujeme těsto do podoby delšího válečku o průměru zhruba 8 cm.

Na velký plech položíme papír na pečení. Na něj umístíme těsto a vytvoříme z něj kruh – adventní věnec. Těsto necháme další dvě až tří hodiny kynout.

Předehřejeme troubu na 180°C a vložíme věnec. Po asi 5 minutách snížíme teplotu na 150°C a pečeme dalších 45 minut. Pokud by se vám zdálo, že věnec příliš hnědne, tak ho přikryjte kouskem alobalu.

Vytáhneme z trouby a ihned poprášíme moučkovým cukrem.

A je hotovo!

Pokud použijete třeba sušené droždí, tak 30 gramům klasického droždí odpovídá 1,5 šáčku = 15 g sušeného droždí. Droždí dáte dospod mísy, pak na něj nasypete všechny suché ingredience a nakonec přidáte mléko, vejce a máslo. Pak vše zpracujete do těsta a další postup je identický, jako když pracujete s droždím normálním.