Houskové knedlíky patří mezi klasické přílohy používané v české kuchyni a tak by je měl každý kuchař mít ve svém repertoáru.

Popsaná množství ingrediencí odpovídá zhruba porci pro 4 osoby – na dvakrát. Doba přípravy cca 10 min, kynutí 1/2-3/4 hod., doba vaření 20-25 min.

Ingredience:
rubá mouka (1/2-3/4 kg)
2 vejce
1/2 droždí
mléko cca 3-4 dcl
2 rohlíky nebo housky – tvrdé
sůl

Postup:
Nasypeme hrubou mouku do mísy, rozprostřeme a uděláme uprostřed ďůlek. Mírně osolíme. Rozklepneme 2 vejce a rozdrobíme rovnoměrně droždí. Zalijeme vlažným! mlékem. Pořádně promícháme. Přisypeme nakrájené rohlíky a jednou rukou mícháme. Druhou přidržujeme mísu. Pořád směrem dovnitř. Dle potřeby hustoty těsta přidáme mléko či mouku. Dlaním mačkáme těsto, až se těsto spojí a nelepí na ruce. Uděláme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme v teple nakynout. Těsto kyne tak 1/2-3/4 hodiny.

Mezitím připravíme vodu do velkých 2 hrnců (1 hrnec – 2 šišky-válečky) a necháme ji přivést k varu.

Nakynuté těsto rozřízneme nožem na 4 a 1/4 díly. Z jednotlivých kousků vyválíme válečky – všechny stejně tlusté a dlouhé! Vždy zadělat díry a otvory. Vaříme ve vařící vodě cca 20-25 minut bez pokličky.

Šišky opatrně vyjmeme z hrnce pomocí naběráku a položíme na prkýnko. Nití rozřízneme uprostřed válečku a podíváme se, zda-li jsou již dostatečně uvařené – nelepí se na ruku. Naporcujeme a podáváme zejména s omáčkami.

Tip: Zbytek knedlíků dáme do lednice popř. zamrazíme a použijeme později. Obměnou mohou být knedlíky nakrájené na kostky spolu s vajíčkem upečené na pánvi jako rychlá a lehká večeře