Domácí chlébI když se nabídka pečiva v obchodech v posledních letech výrazně zlepšila, tak si domácí pečení získává stále větší popularitu. A není divu. Vždyť kdo by si nechtěl upéct chleba zrovna takový, na jaký má právě chuť? Díky šikovným pomocníkům – domácím pekárnám – to navíc není ani nijak těžké. Ba co víc – při neustále rostoucích cenách pečiva, se vám pořízení domácí pekárny zanedlouho zaplatí . A do třetice – víte, co jíte.

Domácí pekárna MoulinexNa trhu dnes najdete nepřeberné množství domácích pekáren. Většinou budete jako první parametr při výběru kontrolovat jaké programy domácí pekárna ovládá. Základem jsou samozřejmě programy ny pečení chleba: základní, francouzský chléb, celozrnný chléb, sladký chléb, bezlepkový chléb, chléb bez soli apod.

V domácí pekárně  ale nemusíte připravovat jen chléb. Není problém v ní upéct třeba domácí rohlíky nebo bagetky či ciabatty a nemusíte se omezovat jen na pečivo. Pokud máte domácí pekárnu, která má i program určený jen na hnětení, tak si můžete v pekárně připravit třeba těsto na domácí pizzu. A nebo z jiného soudku – upéct domácí sekanou či připravit džemy z právě sklizeného ovoce z vaší zahrady. Možnosti jsou opravdu široké a je jen na vašem výběru, jakou pekárnu si pořídíte.

Domácí pekárna FagorDalšími parametry domácí pekárny, které se vyplatí sledovat, jsou:
– funkce odloženého startu (tu využijete, když chcete mít třeba po probuzení teplé pečivo)
– počet hnětacích háků (já považuji za ideální počet dva)
– zda je možné volit stupeň propečení kůrky
– zda je možné volit váhu chleba (typická rozmezí bývají od 500g do 1500g, přičemž pro klasickou 4člennou rodinu by měl stačit bochník o hmotnosti cca 1250g)

Ale ještě zpět k domácímu chlebu. Jak vlastně správně připravit chléb s pomocí domácí pekárny? Základní postup je jednoduchý a platí víceméně pro všechny pekárny:
– do pečící nádoby vlijeme všechny tekutiny (vodu, olej…), sůl, cukr a případně i další přísady s výjimkou droždí, které by nemělo přijít do styku se solí a vodou
– vše zasypeme moukou
– až teď přidáme droždí
– na pekárně zvolíme program a případně i stupeň propečení kůrky či váhu chleba
– po skončení programu chléb vyklopíme z pečící nádoby a necháme na mřížce vychladnout

Pekárny chleba jsou užitečným pomocníkem do kuchyně a pokud máte pečivo rádi, tak byste měli zvážit její pořízení.