Velká sýrová nakládačka 201219. června se na zahradě KC Kampa konal již šestý ročník akce s názvem Velká sýrová nakládačka. V soutěži o nejlahodnější a nejvzhlednější nakládaný hermelín se utkalo 16 kousků, jejichž tvůrci nešetřili kreativitou. Do soutěže se oproti předchozím ročníkům mohly zapojit pouze týmy „nakladačů a nakladaček“ v duchu letošního sloganu V jednotě je sýra! Nakládejte s přáteli.

Velká sýrová nakládačka 2012Mezi sebou tak bojovaly například tým gastronomických hodnotitelů Scuk.cz, tým Komunitního centra Kampa a další rodinné, přátelské nebo kolegiální týmy. O vítězi rozhodovala kromě laické poroty také porota odborná, v níž usedli například Michal Froněk ze studia Olgoj Chorchoj či gastronomická recenzentka Hospodářských novin Petra Pospěchová.

Velká sýrová nakládačka 2012Ve vzhledu zabodoval hermelín nazdobený dle gruzínské inspirace granátovým jablkem a grilovaným lilkem nebo hermelín ve tvaru kníru. Chuťově zaujal porotu například kousek plněný směsí kaparů a pažitky. Nejvíce ale porotu v obou kategoriích zaujal a získal tak titul absolutního vítěze Hermelín Žaneta, pojmenovaný podle orangutanky z královédvorské ZOO. „Dali jsme do něj všechno to, co by Žanetě chutnalo“, vyjádřil se vítězný tým Kocour Company. Jak by si pochutnala Žaneta, jisté není, ale odborná porota dala hermelínu s fíky a sušenými švestkami nejvíce bodů.

Návštěvníci mohli ochutnat vítězné kousky z předchozích let nebo klasického Pepu na grilu. Zapíjet se mohlo vínem, pivem nebo českým ciderem. Akci navštívily stovky příznivců nakládaného sýra, mimo jiné i foodblogger pan Cuketka nebo držitel michelinské hvězdičky Oldřich Sahajdák. Večer příjemně hudebně doprovodil DJ David Štěrbáček z Radia 1.

Velká sýrová nakládačka 2012

Velká sýrová nakládačka 2012

Velká sýrová nakládačka 2012

Velká sýrová nakládačka 2012

Velká sýrová nakládačka 2012

Fotky: Eva Vychodilová