Dýňové muffinyTohle období roku mám v kuchyni spojené s dýněmi. Jejich chuť jsem objevil teprve předloni a vůbec nechápu, jak jsem bez nich do té doby mohl žít. Teda, abych byl upřímný – v dětství jsem poměrně úspěšně likvidoval domácí zásoby dýňového kompotu, ale jednak je to už dávno a jednak musíte uznat, že z dýní jdou dělat i jinačí laskominy. Třeba dýňové muffiny.

Dýňové muffinyTěst na muffiny jsem vyzkoušel několik, ale po skončení experimentů v této oblasti (kdo říká, že třeba někdy nedojde k jejich obnovení? ;)) jsem se ustálil na tom nejlepším. Z mého pohledu samozřejmě. Přičemž můj pohled je v tomto směru formován zpětnou vazbou od strávníků. Tak snadno jsem ovlivnitelný :)

Pokud by vás zajímalo, jak to základní těsto na muffiny vypadá, mrkněte na recept na kakaové muffiny, odmyslete si kakao a máte ho.

Ale protože dnes vám chci představit dýňové muffiny, tak se mrkneme, jak je můžete připravit. Vyhrnout rukávy a jdeme na to!

Ingredience:
200 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g na jemno nastrouhané dýně
50 g na jemno nasekaných vlašských ořechů
2 lžičky prášku do pečiva
150 ml slunečnicového oleje
100 ml vody
100 ml zakysané smetany
2 vejce

Dýňové muffinyPostup:
Začátek je obdobný jako u výše zmíněného receptu. Takže si předehřejte horkovzdušnou troubu na 160°C. Připravte si plech s formami na muffiny a do každého důlku vložte papírový košíček.

V míse promíchejte dýni, vejce, ořechy a smetanu a pak přidejte zbylé ingredience. Vše dobře promíchejte – ideálním nástrojem na to je mixér nebo šlehač. Ty zdatnější samozřejmě mohou použít vlastní sílu a vařečku ;)

Vše pak nandejte do připravených papírových košíčků. Plňte je tak 0,5-1cm pod okraj.

V troubě pečeme 30 minut. Jakmile muffiny vyndáme z trouby, necháme je zhruba 10 minut vychladnout a pak vyndáme z formy.