Svatomartinská husaVíte, co se bude dít o nadcházejícím víkendu? Ano, přijede svatý Martin. Jestli na bílém koni, to se teprve uvidí, ale zcela jistě sebou bude mít v tlumoku svatomartinskou husu, ke které bude připíjet svatomartinské víno. Jak je zvykem v našich krajích, bude se konat mraky svatomartinských posvícení a já jsem pro vás ve spolupráci se serverem Gastronaut připravil výběr toho nejlepšího, kam se o víkendu můžete vydat.

Svatý Martin – jeden z nejoblíbenějších svátků v roce, je opět tu! Neděle 11. listopadu bude dnem přátelského setkávání, očekávání sněhových vloček, oslavou posvícení a mnoha dalších tradic. Co se týče gastronomie samotné, čekají vás doslova labužnické orgie. Na mnoha místech naší republiky se v 11 hodin 11 minut a 11 sekund otevřou první lahve Svatomartinského vína, jehož kvalita by měla být letos opravdu mimořádná. Dobře propečené martinské husy, martinské rohlíčky a další dobroty budou vonět v domácnostech, restauracích, ale i na veřejných místech, kde se v tento den budou konat gastronomické akce speciálně tomuto svátku zasvěcené. Redakce portálu Gastronaut.cz proto připravila několik tipů, kam na Svatého Martina vyrazit, podívat se můžete i na www.gastronaut.cz, kde najdete mnoho dalších svatomartinských akcí z celé ČR.

Žehnání Svatomartinského vína

11. listopadu 2012, Masarykovo náměstí, Uherské Hradiště, region Zlínský
V neděli 11. 11. 2012 před jedenáctou hodinou dopolední bude na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti zahájen slavnostní obřad žehnání svatomartinského vína. Ojedinělá atmosféra starodávného zvyku se těší velké pozornosti občanů i návštěvníků slovácké metropole. Setkání s vinaři a představiteli města připravuje opět Městské informační centrum. Ochutnávat svatomartinská a mladá vína bude možno ve vinném stanu až do pozdních odpoledních hodin.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/zehnani-svatomartinskeho-vina-4669.html

Vítání svatého Martina

9.–11. listopadu 2012, více míst, Blansko, region Jihomoravský

Od pátku do neděle budou obyvatelé i návštěvníci Blanska slavit příchod svatého Martina a tradice s tímto svátkem spojené. Čeká vás nejen pestrý doprovodný program, ale i gastronomické zážitky v duchu svatomartinských tradic. V zámeckém sklepení se budou degustovat vína svatomartinská i svařená, v zámeckém parku ochutnáte mimo jiné i zabíjačkové speciality a pochoutky z udírny. K akci se připojí také vybrané blanenské restaurace, ve kterých se budou servírovat svatomartinská menu.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/vitani-svateho-martina-4809.html

Svatomartinské hody v Brně

11.–17. listopadu 2012, Náměstí Svobody, Brno, region Jihomoravský

Sedmidenní přehlídka gastronomie věnovaná nejen svatomartinskému vínu, ale i svatomartinskému jídlu a typickým regionálním pokrmům, proběhne přímo v centru moravské metropole. Až do čtvrtka se budou na náměstí Svobody představovat jednotlivé vinařské podoblasti se svými víny a krajovými specialitami. Šéfkuchaři vybraných brněnských restaurací budou na náměstí nabízet degustační menu, husí menu můžete také ochutnat ve dvou desítkách restaurací, které se do této akce zapojily. Kromě gastronomických zážitků vás čeká i plejáda folklórních a hudebních vystoupení.

Více zde
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/svatomartinske-hody-v-brne-4803.html

Svatomartinské hodování 2012 a Festival vína Český Krumlov

11.–18. listopadu 2012, více míst, Český Krumlov, region Jihočeský

První ročník Svatomartinského hodování v Českém Krumlově nabídne oslavu Svatomartinských vín, sezónní gastronomii a přátelská setkání. Akce začne v neděli na náměstí Svornosti, kde se budou otevírat první lahve letošních Svatomartinských vín, po celý týden pak můžete ochutnávat vína i svatomartinská jídla v místních restauracích. V sobotu 17. listopadu se uskuteční Zahradní slavnost vína, při které se budou degustovat vybraná česká a moravská vína spolu se sýry a uzenářskými specialitami.

Více zde
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/svatomartinske-hodovani-2012-a-festival-vina-cesky-krumlov-4805.html

Svatomartinské slavnosti a pečená husa

11. listopadu 2012, Náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3

Více než 20 českých a moravských vinařů představí letošní Svatomartinská vína na náměstí Jiřího z Poděbrad v místě, kde se konají tradiční farmářské trhy. Náměstím se bude linout i vůně pečené husy, které se v loňském roce prodal rekordní počet 2000 porcí. V gastrosekci budou kuchaři prezentovat rozličné úpravy této typické svatomartinské pochoutky. Kromě dalších chuťovek k vínu (jako jsou sýry, salámy nebo nakládané delikatesy) vám oslavu zpříjemní kulturní program.

Více zde
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/svatomartinske-slavnosti-a-pecena-husa-4419.html

Svatomartinské hody v Kutné Hoře

11. listopadu 2012, Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora, region Středočeský

V unikátních prostorách Jezuitské koleje se bude v neděli od 11 hodin a 11 minut koštovat více než 70 druhů mladého Svatomartinského vína. Chybět nebudou ani ochutnávky tradiční svatomartinské husy, která se navíc bude po celý týden servírovat v kutnohorských restauracích. Nedělní akci doplní zajímavé přednášky o vinařství a tradici svatomartinských vín, o zábavu se postará několik hudebních vystoupení (například Miro Žbirka nebo Tereza a Josef Vágnerovi).

Více zde
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/svatomartinske-hody-v-kutne-hore-4798.html