Pod křupavou kůrkou vás překvapí šťavnatá zelenina a kořeněná šunka.

Ingredience:
1 hlíza fenyklu (cca 300 g)
500 g brokolice
200 g žampionů
2 ranné cibulky
200 g vařené šunky
1 lžíce oleje
1/8 l mléka
150 g smetany
2 vejce
sůl
pepř
strouhaný muškátový oříšek
150 g strouhaného sýru

Postup:
Fenyklovou hlízu omyjeme a odřízneme vyrůstající kořínky a přischlé listy. Potom stáhneme jemná vlákna směrem odspodu nahoru. Takto připravenou fenyklovou hlízu rozpůlíme a tvrdé jádro klínovitě vyřízneme tak, aby se jednotlivé listy nerozpadly a zůstaly pohromadě. Pak ji podélně rozčtvrtíme a napříč k vláknům ji nakrájíme na proužky.

Brokolici omyjeme, zbavíme lístků a růžičku oddělíme od silného košťálu. Stvoly poněkud zkrátíme, křížem je nařízneme a oloupeme. Očistíme houby a cibuli, od šunky odřízneme tučný okraj. Vše nakrájíme na kostičky.

Na pánvi rozpálíme olej a za stálého míchání v něm smažíme zeleninu a šunku při střední až slabé teplotě přibližně 5 minut. Pak pánev odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.

Mezitím smícháme mléko, smetanu a vejce, osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Zeleninu vložíme do zapékací formy s nízkým okrajem a zalijeme ji připravenou mléčnou směsí.

Vše posypeme sýrem a dáme do rozehřáté trouby. Pokrm zapékáme při 200°C (plyn 3-4; teplota trouby 180°C) po dobu asi 30 minut.

Tip: Zapečená směs se hodí jako příloha k rychle opečenému masu. Se salátem a bagetou může být hlavním jídlem pro čtyři osoby.