Ochutnávka piva na prohlídce pivovaruV pondělí 15. prosince 2014 slaví malebný středočeský pivovar Velké Popovice významné výročí. V tento den přesně před 140 lety uvařili velkopopovičtí sládci první várku tradičního a poctivého piva. Na oslavu první várky přichystal pivovar na víkend 13. a 14. prosince speciální jubilejní prohlídky pivovaru a velkopopovickými sládky vedenou mimořádnou školu čepování piva.

Zakladatelem velkopopovického pivovaru byl baron František Ringhoffer. Ten přikoupil v roce 1870 ke svému kamenickému panství panské državy včetně Velkých Popovic s hospodářským dvorem. Významný průmyslník měl smělé plány a rozhodl se postavit nový pivovar právě ve Velkých Popovicích. Průzkumné vrty potvrdily, že v okolí byl vysoce kvalitní zdroj pitné vody.

A tak v roce 1871 začaly na okraji Velkých Popovic u rybníka v sousedství hospodářského dvora zemní práce. Ředitel pivovaru Velké Popovice, pan Jaroslav Hacko popisuje začátky pivovaru takto:  „První várka piva byla v Pivovaru Velké Popovice uvařena v 60hektolitrovém kotli 15. prosince 1874 a o rok později již bylo uvařeno a prodáno 18 000 hl piva.“

Během několika let se díky oblibě velkopopovického piva stal pivovar třetím největším v zemi.

Ochutnávka piva na prohlídce pivovaru

Každý návštěvník, který se o víkendu před 140. výročím první várky zúčastní jubilejní prohlídky pivovaru nebo školy čepování se sládkem, získá zdarma dárkové balení piva Velkopopovický Kozel. „A pokud bude některý z návštěvníků slavit 13., 14. nebo 15. prosince narozeniny a vydá se na prohlídku nebo na školu čepování do Velkých Popovic, dostane zdarma originální kozlí trkací půllitr,“ říká vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice Eva Kršňáková.

V kozlím obchůdku, který neodmyslitelně patří k pivovaru ve Velkých Popovicích, si budou moci návštěvníci tento víkend také pořídit rohatý půllitr Kozel s vlastním jménem za speciální cenu 100 Kč.

Co by mohlo spoustu návštěvníků zajímat je Škola čepování. Ta začíná v sobotu i v neděli v 13, 14 a 15 hodin. Prohlídky pivovaru začínají v 13:30, 14:30 a 15:30 hodin. Vstupné na prohlídku nebo školu čepování je také narozeninové, a to 70 Kč.

Škola čepování, dárkové balení piva a kozlí trkací půllitr jsou pouze pro osoby starší 18 let.

Více informací najdete na webu www.pivovar.kozel.cz.