Nová kuchyně

váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Fuuuj, to je smrad! Proč nám chutnají aromatické sýry?

01.06.2017 · Žádný komentář · Jídlo

epoissesObvykle, když náš nos ucítí něco nepříliš vábně vonícího, tak se nakrčí v obranném reflexu a mozek nám velí co nejrychleji zmizet do prostředí, kde je čistší vzduch. Ale v případě aromatických sýrů to máme jinak. Většina z nás. Vyhledáváme je. Napadlo vás někdy, proč to tak je?


 Powered by Max Banner Ads 

Ochutnali jste někdy produkt francouzské sýrařské školy – zrající sýr Epoisses? Jeho chuť vám zůstane v ústech dlouhé desítky minut, stejně tak i jeho aroma v nose. A to už nemluvím o místnosti, kde jste tuto lahůdku mezi sýry jedli. Přesto si jej lidé kupují znovu a znovu. Proč, když tak smrdí?

Věda na to má odpověď.

Ve výše uvedeném videu od Food-Delicious Science James Wong vysvětluje, proč sýr, který voní jako špinavé nohy, chutná tak zatraceně dobře.

“Sirnaté, páchnoucí, ponořené, těkavé aromatické molekuly z páchnoucího sýra stimulují jedinečnou kombinaci receptorů, které nám pomohou identifikovat vůni,” vysvětluje.

“Když ji sníte, dochází k něčemu magickému: sloučeniny aroma se uvolňují v ústech a vznášejí se po zadní části nosu. Jsou detekovány stejnými detektory vůně, ale váš mozek je podivně vnímá jako velmi odlišné, než kdybyste naklonili a čichali je klasicky – v tom případě je totiž spíš zapojena přední část nosu.”

epoisses

Tento kouzelný efekt se nazývá zpětná vůně: mozek spojuje štiplavý zápach se smetanovou, utěšující chutí, kterou prožívá jazyk současně.

“Tato kombinace chuti a vůně má dramatický účinek na to, jak vnímáme určitou molekulu,” poznamenává James Wong a pokud chcete mít plný zážitek ze sýrové chuti a vůně, tak vždy jezte kůru – to je místo, kde se rodí většina vůní.

Tagy: ··


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Žádné komentáře

Zatím tu není žádný komentář. Nastartujte diskuzi vyplněním formuláře!

Komentovat

TOPlist