Ačkoli fondue je původně evropská záležitost, lze ji připravit i na způsob asijské kuchyně. Jak, to se dozvíte v dnešním receptu.

brand-468x60-1493717091.jpg

Ingredience:
200 g malých cuket
200 g červených paprikových lusků
200 g malých žampionů
2 mrkve
200 g bambusových výhonků (z konzervy)
2 l zeleninového vývaru
600 g tenkých plátků hovězího masa

Na omáčku
50 g pražených burských oříšků
2 lžíce suchého cherry
šťáva z 1 pomeranče
světlá sójová omáčka
2 cm kořene zázvoru
8 lžic rýžového octa
2 lžíce oleje z burských oříšků

Postup:
Cukety omyjeme, zbavíme stopek i okvětí a nakrájíme je na 0,5 cm kolečka. Paprikové lusky rozčtvrtíme, omyjeme a nahrubo pokrájíme.

Žampiony očistíme vlhkou utěrkou. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Bambusové výhonky necháme odkapat a nakrájíme je na hrubší kousky.

Omáčku z burských oříšků připravíme tak, že burské oříšky rozmixujeme a důkladně smícháme se sherry, šťávou z pomeranče a 1 lžící sójové omáčky. Směs pikantně dochutíme.

Na zázvorovou omáčku oloupeme zázvor a jemně ho nastrouháme. Pak ho smícháme s rýžovým octem, osmi lžícemi sójové omáčky a olejem.

Vývar nejprve na plotně ohřejeme a pak ho odstavíme na ohřívadlo. Maso a zeleninu vaříme v horkém vývaru. K jídlu podáváme omáčky a čerstvý bílý chléb.

Tip
Pokud nás fondue nezasytí, můžeme po něm podávat vývar jako vydatnou polévku.