Kokosovo citronové řezyToto je další nevšední recept na dezert, do něhož je možné rafinovaně a nenápadně využít cizrnovou mouku. Stačí jen pár surovin a máte doma skvělý a zdravý moučník bez pečení.

Ingredience:
1 konzerva kokosového mléka
200 g instantní cizrnové mouky
140 g tmavého třtinového cukru
40 g kokosového tuku
200 g strouhaného kokosu
1 chemicky neošetřený citron
100 g čokoládových peciček (nebo čokoládové polevy)
nasekané ořechy, dýňová semínka, kustovnice

Kokosovo citronové řezy

Postup:

Ve větší míse promícháme 500 ml vody se 300 ml kokosového mléka. Za stálého šlehání metlou postupně přisypeme prosátou cizrnovou mouku.

Směs vlijeme na mírně rozehřátou pánev s nepřilnavým dnem a za stálého míchání asi 5 minut zvolna vaříme. Poté vmícháme cukr a vaříme ještě asi 2 minuty.

Odstavíme z plotny, přidáme kokosový tuk, strouhaný kokos, kůru a šťávu z citronu a vše důkladně promícháme.

Těsto nalijeme do pekáče o rozměrech 25 x 20 cm, vyloženého pečicím papírem, a navlhčenou rukou srovnáme do roviny. Uložíme na hodinu do chladu.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládové pecičky se 100 ml kokosového mléka a umícháme polevu. Řezy přelijeme polevou, posypeme nasekanými ořechy, dýňovými semínky a kustovnicí a dáme nejméně na 2 hodiny do lednice ztuhnout.

Řezy vyndáme z lednice chvíli před podáváním, aby nebyly příliš tuhé.

Recept pochází z právě vydávané Luštěninové kuchařky se spoustou zeleniny
Autor: Petr Klíma
Nakladatelství: Smart Press, www.smartpress.cz.
Pevná vazba, 170 x 240 mm, 224 stran, barevné fotografie
Maloobchodní cena 399,- Kč
K dostání: Na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců v celé ČR, zasíláme i na Slovensko, přímo na Slovensku lze koupit například na www.martinus.sk a www.knihcentrum.sk.

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!