Výrobní cena potravinových produktů se zvedá, ale cena pro zákazníky zůstává stejná. Jak je to možné? Místo zvýšení kupní ceny výrobci potravinám ubírají gramy nebo třeba procenta alkoholu. Běžný zákazník však nejvíce věnuje pozornost právě ceně a změny v gramáži nebo obsahu si většinou nevšimne.

Čokolády ztrácí gramy a alkohol procenta

V posledních několika letech dochází ke zmenšování potravin. Například milovníci čokolády možná uberou nejedno deko, stejně jako jejich oblíbené značky. Až o deset gramů přišla tyčinka Deli, Kit Kat Chunky nebo Snickers. Čokolády Figaro, Studentská pečeť, Milka nebo tyčinka Margot ztratily během pár let dvacet gramů.

Půllitr piva v plechovce nebo ve skle už není samozřejmostí, na 400 ml se zmenšil holandský Heineken. Stejně se snížil objem i u Březňáka, Krušovic nebo Starobrna, výrobce však po čase vrátil do prodeje původní balení. Alkoholické nápoje však nepřichází jen o celkový objem, ale i objem alkoholu. Například Fernet Stock Citrus snížil procento alkoholu z 30 na 27 procent. Podívejte se na kompletní přehled potravin.

 

Lepší kvalita za vyšší cenu

Změny výrobci odůvodňují různě. „Z výsledků výzkumů, jež jsme provedli, vyplývalo, že po snížení obsahu alkoholu pro konzumenty příjemnější chuťový dozvuk, přináší dokonalejší chuťovou vyváženost a více vyzdvihuje harmonickou sílu bylinek a citrusových plodů,“ řekla manažerka společnosti Stock Plzeň-Božkov o změně složení Fernet Stocku Citrus. Zachování původní ceny při změně receptury však neobjasnila.

Za nárůst ceny může v mnoha případech zvyšování nákladů na výrobu. Zmenšováním balení se tak výrobci snaží uměle udržovat nízké ceny pro zákazníky. „Hlavním důvodem snížení gramáže tyčinky Deli XXL před 5 lety byla snaha eliminovat vliv zdražení vstupních surovin do koncové ceny produktu,“ uvedl zástupce společnosti Nestlé.

Jiní výrobci se odvolávají na použití kvalitnějších surovin. „Tabulky 80 gramů jsme do výrobního sortimentu zařadili jako nejlepší možnou kombinaci mezi chutí, požitkem z aroma a technicky možným výrobě distribučním tvarem,“ uvádí vedoucí prodeje Carla čokolády. Podobnou informaci sdělila Skrblík.cz i manažerka společnosti Univeler, která vyrábí nanuky Magnum nebo tatarky Hellmanns. Menší nanuky mají být vyrobené z prémiových surovin.

 

Marketingová strategie nebo klamání zákazníků?

Další velké firmy jako Coca-Cola, která už se neprodává ve dvoulitrových lahvích, se odvolávají na obchodní či marketingové důvody. Stejně reagovala i firma Mondelez produkující tyčinky 3bit. „V roce 2016 jsme tyčinky 3Bit, které byly v nabídce ve dvou velikostech, a to v 51gramovém a 41gramovém balení, z marketingových důvodů sjednotili do jednoho 46gramového formátu.“

Zmenšování se někdy netýká všech druhů výrobků. Mezi Milka čokoládami stále najdeme některé v původním objemu. Nanuky Magnum Classic, White nebo Almond si taky zachovaly původní váhu 120 gramů. Rozdíl mezi zmenšeným a původním výrobkem však nemusí jít na první pohled poznat. Zákazníci by tedy měli vždy sledovat nejen cenu, ale i složení a gramáž výrobků nebo minimálně cenu za 100 g, která je v obchodech uváděna na cenovce.

Zdroj: www.skrblik.cz

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!