Johnnie-Walker-White-Walker-Game-of-ThronesWhisky. Jeden z nejpopulárnějších druhů alkoholu. Palíren, kde se whisky destiluje, je nepočítaně a zcela rozumíme tomu, že se nelze propít všemi druhy whisky, co se na světe vyprodukuje. I proto jsme připravili následující přehled těch nejlepších whisky, které byste neměli minout, pokud to s tímto nápojem myslíte vážně. A nebo pokud vám chutná. A co víc, tyto whisky jsou k dostání tady v České republice – není potřeba pro ně jezdit za hranice.

Stručná historie whisky

Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, který následně zraje nejčastěji v dubových sudech.

Je potřeba říct, že se můžete potkat s dvěma označeními – whisky (tak se označuje destilát vyráběný ve Skotsku, Walesu a Kanadě) a whiskey (tu vyrábí v Irsku a v USA).

Skotská whisky se vyrábí z ječmenného sladu, který se suší ve většině případů kouřem z rašeliny. Je nejčastěji dvakrát destilovaná.

Irská whiskey je destilovaná třikrát a stejně jako skotská whisky je skladovaná nejméně tři roky v dubových sudech.

Americká whiskey je destilovaná z kukuřice. Proto se většinou označuje jako bourbon. Nejznámější značkou je Jim Beam, který obsahuje 51% kukuřice a pochází z Kentucky. I třeba další známá značka Jack Daniel’s je podle norem bourbonem, ačkoli nese označení Tennessee whiskey.

Jemnější kanadská whisky se většinou vyrábí s přísadou žita.

 

Typy whisky

Co je pro spotřebitele také důležité rozeznávat je to, zda se jedná o whisky jednodruhovou (single malt) nebo o směs z více druhů nebo stáří whisky (blend) – ty jsou pak oblíbené proto, že se můžete spolehnout na to, že pokaždé budou chutnat stejně. Chuť single malt whisky totiž hodně závisí na samotné palírně a roku výroby.

 

Nejlepší značky whisky

Sestavit žebříček těch nejlepších whisky je věc nevděčná. Ne proto, že se člověk musí těmi značkami propít, ale proto, že i u whisky platí známé pravidlo „tisíc lidí, tisíc chutí“. Nedáváme si tedy za cíl vydávat následujících 10 whisek za ty jediné nejlepší. Berte tento žebříček jako jakýsi návod, který vám doporučí whisky, u kterých rozhodně neprohloupíte. Za to dáme ruku do ohně.

 

Johnnie-Walker-White-Walker-Game-of-ThronesJohnnie Walker White Walker by Johnnie Walker Game of Thrones 0,7l 41,7% L.E.

Klasická značka, která se vám automaticky vybaví, když se řekne whisky. Tato limitovaná série skotské whisky Johnnie Walker v jedinečné termoaktivní láhvi je inspirovaná seriálový hitem Game of Thrones (Hra o trůny). Díky speciální lahvi můžete při chlazení sledovat vizuálně zajímavé mrazivé efekty. A pak si vychutnat speciálně vyladěnou blend whisky z palíren skotského severu. Ledově vychlazená lahůdka vám odhalí jemné tóny vanilky, karamelizovaného cukru a lesního ovoce. Pozor – v České republice jich je pouhých 7000 kusů!

Koupit Johnnie Walker White Walker by Johnnie Walker Game of Thrones 0,7l 41,7% L.E.

 

Chivas Regal 12y 0,7l 40% GBChivas Regal 12y 0,7l 40% GB

Chivas Regal byla první mezi luxusními skotskými whisky a pořád ji patří místo mezi těmi nejkvalitnějšími a nejprodávanějšími. Je míchané ze sladových a obilných whisky, které minimálně 12 let zrají v sudech po bourbonu a sherry. Ne výsledné chuti se výrazně podílí nezaměnitelné sladové whisky z regionu Speyside. Výsledek? Zlatavě jantarová barva a vůně bylinek, vřesu, medu a sadového ovoce. Na patře je ovocná, kulatá a smetanově hebká. V chuti s příjemně dlouhým závěrem dominují sladké medové hrušky v doprovodu vanilky, lískových oříšků a karamelu.

Koupit Chivas Regal 12y 0,7l 40% GB

 

Lagavulin 16y 0,7l 43%Lagavulin 16y 0,7l 43%

Další zástupce skotských whisky potěší milovníky hutných aromatických lahůdek. Lagavulin není whisky pro začátečníky. Má totiž výraznou, štiplavou chuť rašeliny a ta může začátečníka odradit. To by byla ale velká škoda. Na druhou stranu ti, kteří whisky už nějaký ten pátek pijí, na ni přísahají. Za drsným prvním dojmem se skrývají tóny kořeněné vanilky a sušených datlí.

Koupit Lagavulin 16y 0,7l 43%

 

Tullamore Dew 0,7l 40%Tullamore Dew 0,7l 40%

A máme tu prvního zástupce odjinud než ze Skotska. Třikrát destilovaná “Tullamorka” patří k jedněm z nejznámějších a i nejprodávanějších irských whiskey. Zraje v kombinaci sudů po bourbonu a sherry, ze kterých si přináší jemnou vůni sladkých citrusů, zelených jablíček a vanilky. V chuti dominuje čerstvé ovoce, ke kterému se zvolna přidávají kořeněné noty, opálené dřevo a sladká vanilka. Tullamore Dew je velmi univerzální whiskey, kterou si vychutnáte při pokojové teplotě, na ledu i v koktejlech. Prostě klasika, kterou ale rozhodně neurazíte!

Koupit Tullamore Dew 0,7l 40%

 

 

Glenfiddich 12y 0,7l 40%Glenfiddich 12y 0,7l 40%

V některých rodinách se práce ještě pořád dědí z generace na generaci. To platí i o rodině Grantů, která stojí za skotskou palírnou Grenfiddich již od roku 1887. Glenfiddich je tak již přes 100 let jednou z nejznámější skotských whisky. Vlajkovou whisky palírny je právě Glenfiddich 12y, o které se často říká, že je tou nejlepší single malt lahví pro začátečníky. Zlatavý obsah lahve má jasnou vůni, vyváženou chuť a parádní ocas. Tedy přesně ty věci, kvůli kterým se zamilováváme do whisky. A tak se i zkušení odborníci na whisky se ke Glenfiddich 12y rádi často vracejí.

Koupit Glenfiddich 12y 0,7l 40%

 

Bruichladdich Octomore 09.1 5y 0,7l 59,1%Bruichladdich Octomore 09.1 5y 0,7l 59,1%

Legenda mezi whiskami. Nejnakouřenější whisky na světě, která vás po přivonění téměř porazí, ale za drsnou slupkou ukrývá něžné srdce. 09.1 je nakouřená na poctivých 156 PPM a zrála 5 let v sudech po ikonických amerických whiskey. Tahle velejemná zlatavá záležitost notně klame tělem a její věk by nikdo nehádal. Voní po rašelinném kouři, dubovém dřevu, vanilce a připáleném karamelu. V chuti se za kouřovou clonou skrývají noty oříšků, karamelek, nugátu, kokosu a růží. Závěr je typicky nakouřený s jemným nádechem tmavé melasy a mořského příboje. Ne nadarmo se jí přezdívá železná pěst v saténové rukavičce. Její vůně vás téměř porazí, ale udělá to něžně, s elegantní grácií. Pozor, i v tomto případě se jedná o limitovanou edici – na světě je pouze 42 000 lahví této whisky.

Koupit Bruichladdich Octomore 09.1 5y 0,7l 59,1%

 

Laphroaig Quarter Cask 0,7l 48%Laphroaig Quarter Cask 0,7l 48%

Tato whisky zrála ve velmi malých sudech z amerického bílého dubu – ty mají čtvrtinovou velikost než běžné sudy, proto název Quarter Cask. Díky malým sudům dochází k většímu kontaktu stařené whisky se dřevem, které přidává whisky jemnou sladkost a sametovost s náznakem kokosu a banánu.

Koupit Laphroaig Quarter Cask 0,7l 48%

 

 

Talisker 10y 1l 45,8%Talisker 10y 1l 45,8%

Talisker je jedinou palírnou na ostrově Skye při severozápedním pobřeží Skotska. Whisky z destilky založené v roce 1830 označil spisovatel Robert Louis Stevenson za “krále nápojů”. A měl pravdu. 10letá whisky v sobě spojuje dokonalou harmonii ovocnosti, rašeliny, štiplavosti a kouře a je vlajkovou lodí palírny. O tom svědčí o to, dodnes získala 6 zlatých medailí v nejrůznějších soutěží a k tomu bezpočet dalších ocenění. Talisker nevyrábí whisky k línému popíjení. Když ji pijete, uvažujete o velkých věcech, převalujete ji v ústech, abyste uvolnili její plné příchuti.

Koupit Talisker 10y 1l 45,8%

 

 

Glenlivet 18y 0,7l 43%Glenlivet 18y 0,7l 43%

Palírna Glenlivet leží v izolované části Skotska – v oblasti Speyside v údolí řeky Livet. Má dlouhou historii výroby vynikajících whisky a to již od roku 1824! Od těchto nejranějších začátků si Glenlivet vytvořila na celém světě pověst whisky prvotřídní kvality. A díky tomu je nejprodávanější sladovou whisky v USA a jednou z nejprodávanějších ve světě. Chuť je jemnou směsí karamelu a kořeněného pomeranče s jemným podtónem dubu. Vůně pak vzbuzuje příslib perfektně zralých hrušek.

Koupit Glenlivet 18y 0,7l 43%

 

Jack Daniel's Red Dog 0,7l 43% L.E.Jack Daniel’s Red Dog 0,7l 43% L.E.

Tato whiskey je vyrobena na počest legendárního místa – města Lynchburg, kde Jack Daniels založil svoji palírnu. V salonu Red Dog Salon se pak scházeli zaměstnanci, místní i Jack k družným rozhovorům, poslechu hudby a samozřejmě k pití whiskey. Na počest 125. výročí Red Dog Saloon tak vznikla tato speciální a o něco silnejší (43%) edice. Ve vůni zaujme hlavně měkké zralé ovoce, v chuti pak karamel, vanilka a pálený dub. Zážitek z Tennessee uzavírá opět dub, jemný pepř a hnědý cukr.

Koupit Jack Daniel’s Red Dog 0,7l 43% L.E.

 

 

Whisky

Fotky produktů jsou použité z webu alkohol.cz.