Váš portál do světa gastronomie

Mousse au chocolat

Tento recept na jemný krémový dezert se výborně hodí na zakončení slavnostního menu pro hosty.

Ingredience:
2 bílky
špetka soli
2 lžíce cukru
100 g smetany na šlehání
100 g hořké čokolády na polevu

Postup:
Bílky se solí šleháme do pěny střední rychlostí ručního šlehače po dobu asi 1/2 minuty. Potom pomalu přisypáváme jednu lžíci cukru a sníh došleháme šlehačem zapnutým na nejvyšší rychlost do tuha. Po ušlehání necháme stát v chladnu<

Šlehačku ušleháme do tuha se zbylým cukrem a dáme ji také na chladné místo.

Hořkou čokoládu na polevu si položíme na prkénko a velkým nožem ji rozkrájíme na drobno, aby se lépe rozpustila.

Čokoládu roztavíme v horké vodní lázni. K tomu potřebujeme kulatou mísu, která dobře sedí na hrnci. Nesmí ovšem doléhat na jeho dno ani na jeho okraj, ale musí do něho zasahovat. V hrnci musí být jen tolik vody, aby spodek mísy byl těsně nad její hladinou. Rozdrcená čokoláda pak bude roztavena působením horké páry a následně vychlazena za stálého míchání v jiném hrnci se studenou vodou.

Do sněhu opatrně vmícháme studenou šlehačku, nejlépe ve velké míse. Do mísy pak zvolna vlijeme vychlazenou tekutou polevu a vše dobře promícháme. Výslednou směs pak necháme nejméně 3 hodiny stát na chladném místě.

Potřebné tvary vajíček vykrojíme ze směsi polévkovou lžící, kterou před tím ponoříme do horké vody. Lžíci zabodneme svisle do směsi a jejím otáčením vykrojíme vajíčko. Na každou porci připravíme 2 vajíčka s mátou, čokoládovými hoblinkami a půlenými jahodami.

Tip
Chceme-li mít výslednou směs bílou, použijeme místo hořké polevy bílou čokoládu a tři listy měkčené bílé želatiny, aby směs pevně držela.

1 komentář

  1. NikotinOff

    Zní to opravdu dobře a chutně, je třeba to vyzkoušet :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑