Varianta ze Středomoří: jehněčí maso, šalvěj a provensálské koření dávají nákypu zcela novou tvář.

brand-468x60-1493717091.jpg

Ingredience:
400 g jehněčího masa z kýty
mouka na obalení
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1 lžička provensálského koření
750 g moučnatých brambor
máslo na vymaštění formy
strouhaný muškátový oříšek
několik lístků šalvěje
125 g smetany
1/8 l mléka
50 g strouhaného ementálu
30 g másla

Postup:
Maso nakrájíme na tenké plátky, obalíme v mouce a zlehka je oklepeme. Rozpálíme olej a plátky v něm do křupava osmažíme.

Oloupeme jeden stroužek česneku a jemně ho nakrájíme. Maso jím dobře potřeme a okořeníme solí, pepřem a bylinkami.

Brambory oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky. Druhým rozpůleným stroužkem česneku vymažeme nákypovou formu, kterou potom vymažeme máslem.

Předehřejeme troubu na 220°C. Potom naskládáme polovinu bra,bor do nákypové formy, posolíme je a okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Všechno obložíme masem a polovinou lístků šalvěje. Navrch naskládáme druhou polovinu brambor a vše ještě jednou chutně okořeníme.

Smícháme smetanu a mléko a nalijeme na nákyp. Posypeme sýrem a na to rovnoměrně rozložíme máslo. Pečeme 50 minut v troubě (plyn 4-5; teplota 200°C), až budou brambory měkké. Před podáváním vše posypeme zbylými lístky šalvěje.

Tip
Můžete si okořenit tabascem.

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!