Je tu Advent, téměř na každém větším náměstí v centru Prahy jsou adventní trhy plné stánků s vánoční nabídkou. K ní bezesporu patří i svařák. No jo, ale není svařák jako svařák. V dřívějších dobách se do něj dávalo nekvalitní víno a tak se “napravovalo”. Takto drastické záležitosti jsou naštěstí již minulostí, ale i tak jsem se rozhodl vyrazit na některé adventní trhy v Praze vyzkoušet kvalitu svařeného vína na vlastní kůži. A jak to dopadlo? To se dozvíte v článku!

Nejprve ale malá odbočka. Pokud bydlíte na okraji města a chcete se vypravit za alkoholem do centra, tak máte několik možností. Auto samozřejmě necháte doma, takže varianty jsou MHD nebo taxi. A nebo… BeRider! Služba, která nabízí možnost použití elektro skútru je v Praze teprve třetí měsíc, takže se o ní moc neví, ale vypravit se na skútru na “kalbu” je jednoznačně jedním z nejlepších příkladů použití ;) Zpátky pochopitelně už musíte volit jiný způsob dopravy – s alkoholem to nejde ani za řidítka skútru.

 

Svařák na Tylově náměstí

Konečnou zastávkou mého BeRidera bylo Tylovo náměstí. A tam jsem i začal testování svařáků. Adventní trh je tam takové rozumné velikosti a lidí přiměřeně – rozhodně se tam mezi stánky nebudete bát, ale taky nehrozí mačkanice.

Co se mi Tylově náměstí líbilo, že sortiment stánků je pěkně naskládaný a ode všeho tam něco najdete. Resp. najdete všechno, co byste na adventním trhu najít chtěli. Za to mají organizátoři palce nahoru! Druhý pak mají za klobásky z Davle! :-)

Vánoční strom na Tylově náměstí v Praze

Ale jde tu o svařák, že? Ten jsem nabral u stánku “Poctivý svařák Kubík”. Svařák si tu můžete pořídit hned ve dvou verzích – z červeného nebo z bílého vína. V zájmu objektivity jsem samozřejmě ochutnal po kelímku od každého a příjemně mě potěšila chuť “tak akorát” – ne moc sladký a ani ne moc trpký, takže jako základ posloužilo kvalitní víno. Švestka, kterou najdete na dně každého kelímku, je pak takovou třešničkou… vlastně švestičkou navrch… vlastně… na dně :) U Kubíků navíc dostanete věrnostní kartičku a když budete dostatečně věrní, tak vás odmění svařákem zdarma.

Poctivý svařák Kubík

 

Svařák na náměstí Míru

Následoval přesun vedle na náměstí Míru. Vánočnímu trhu zde vévodí krásně nasvícený kostel sv. Ludmily. Nicméně je zde i o dost větší koncentrace návštěvníků a rozhodně tu už nevládne taková rodinná atmosféra jako na Tylově náměstí.

Kostel sv. Ludmily na nám. Míru v Praze

Stánků, které nabízejí svařené víno je zde více a já si vybral ten, co stojí hned u vánočního stromu. No, tady cukrem nešetří. “Lepihub” to sice není, ale já tyhle sladké záležitosti nemám moc rád.

Vánoční strom na náměstí Míru v Praze

No, trochu se mi třásla ruka :)

Takže v rámci objektivity jsem dopil, na dně kelímku nenašel nic a vyrazil na třetí a poslední zastávku Tour de Svařák.

 

Svařák na náměstí Jiřího z Poděbrad

Nejmenší ze tří navštívených trhů sdružoval před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně i nejmenší počet návštěvníků. Což bylo na jednu stranu prima – dost to připomínalo akci pro místní a dýchala z toho taková “vinohradská” atmosféra.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na nám. Jiřího z Poděbrad z Praze

I zde dělají svařák v několika stáncích a já si vybral ten, ve kterém jako základ používají vína z vinařství Hruška. Stánek najdete až úplně nejdál od Vinohradské ulice.

Svařené víno od Hrušky

Hruška je známá a dobrá značka vín, svařené víno rozhodně nebylo přeslazené nebo nějak špatné, ale… něco tomu prostě chybělo. Už jsem tento večer pil něco lepšího. A na Míráku to teda nebylo.

 

A který je nejlepší svařák v Praze?

Jak jste si asi všimli, vynechal jsem některá známá pražská místa, kde se také konají vánoční trhy. Předem se omlouvám, ale zkoušet kvalitu svařeného vína na místech obvyklých turistických pastí jako je Staroměstské náměstí, Václavák nebo náměstí Republiky, jsem prostě nešel. Ale třeba máte zkušenost, která mě vyvede z hlubokého omylu o kvalitě svařáků na těchto místech a donutí mě tam zajít. Klidně ji dejte dolů do komentářů.

A kam tedy na svařák chodit? Pokud jste četli pozorně, tak asi už tušíte verdikt. Za mě je vítězem ten na Tylově náměstí u stánku Poctivý svařák. A to nejen za chuť, ale i za dvě (a v podstatě rovnocenné) varianty. Podle jejich webu je najdete nejen na Tylově náměstí, ale i na náměstí Republiky, na Manifesto marketu na Florenci a pak v Holešovicích v Jankovcově ulici.

Máte jiný názor na to, který svařák je v Praze nejlepší? Sem s ním! Teda do komentářů :-)

A rozhodně, ať už vyrazíte na vánoční svařák kamkoli, tak ať si ho užijete s prima přáteli! O to totiž jde především. Na zdraví!