Bramboračka s houbami – no řekněte, znáte klasičtější českou polévku?

brand-468x60-1493717091.jpg

Ingredience:
1/2 kg brambor
3 lžíce hrubě strouhané mrkve
2 lžíce strouhaného celeru
1 lžíce strouhané petržele
1 cibule
20 g sušených hub
1 lžička majoránky
1 lžička čerstvé nebo sušené celerové natě
sůl
pepř
2 stroužky česneku
60 g rostlinného oleje
60 g hladké mouky

Postup:
Sušené houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do studené vody. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Přivedeme k varu 1 l vody, osolíme, přidáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené houby. Zamícháme a vaříme doměkka.

Na jíšku rozpustíme v hlubší pánvi olej, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Opatrně zalijeme 1/4 l studené vody, rozmícháme, přes cedník nalijeme do polévky a ihned zamícháme, aby se neutvořily hrudky. Polévku necháme asi 5 minut vařit, občas zamícháme.

Oloupeme česnek, utřeme nožem nebo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Okořeníme majoránkou, čerstvou nebo sušenou celerovou natí, pepřem a solí.

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!