Tento lehký a chutný recept využívá sezonní červenou řepu, která je vynikajícím zdrojem antioxidantů, vlákniny a důležitých vitamínů. Kombinace s kozím sýrem a vlašskými ořechy vytváří harmonickou chuť vhodnou jako lehký oběd nebo předkrm.

Ingredience:

3 střední červené řepy (cca 500 g)
2 lžíce olivového oleje
0,5 lžičky mořské soli
0,5 lžičky čerstvě mletého černého pepře
100 g měkkého kozího sýra
40 g vlašských ořechů
1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
1 lžíce balzamikového octa

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 190 °C. Řepu důkladně omyjte, osušte a každou zabalte zvlášť do alobalu. Vložte na plech a pečte 45–60 minut, dokud není řepa měkká (zkuste propíchnout nožem).

Po upečení řepu nechte chvíli vychladnout, potom sloupněte slupku (jde to snadno). Nakrájejte na plátky nebo klínky podle vlastního uvážení.

Mezitím si na suché pánvi opražte vlašské ořechy, dokud lehce nezezlátnou a nezačnou vonět. Trvá to asi 3–4 minuty, poté ihned sundejte z pánve, aby se nespálily.

Na talíři naaranžujte plátky řepy, posypte kousky kozího sýra, přidejte opražené ořechy a tymián.

Na závěr zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem, dochuťte solí a pepřem dle chuti.

Podávejte jako samostatné jídlo s pečivem nebo jako přílohu k rybě či drůbeži.