Lehký, zdravý a plný svěžích chutí – tento recept na pečený fenykl s česnekem, citronovou šťávou a nadýchanou quinoou osvěží nejen vaše chuťové buňky, ale i tělo. Ideální jako lehký oběd nebo příloha k rybě či tofu.
Ingredience:
2 větší bulvy fenyklu
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku (nasekaný najemno)
1 bio citron (kůra i šťáva)
100 g quinoy (nemyté)
250 ml vody
1 lžička mořské soli
čerstvě mletý černý pepř podle chuti
hrst čerstvé petrželky (nasekané)
Postup:
Fenykl zbavíme tuhých vnějších vrstev, opláchneme a rozkrojíme na osminky. Předehřejeme troubu na 200 °C.
V míse promícháme kousky fenyklu s olivovým olejem, česnekem, citronovou kůrou, špetkou soli a trochu čerstvě mletého pepře. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 25 minut – dokud fenykl nezměkne a nezíská zlatavé okraje.
Mezitím si připravíme quinou: v hrnci přivedeme k varu 250 ml vody s 1 lžičkou soli. Přisypeme quinou, stáhneme teplotu na minimum a pod pokličkou vaříme asi 12 až 15 minut, dokud quinoa nezměkne a voda se nevyvaří. Poté ji necháme ještě několik minut dojít pod pokličkou.
Upečený fenykl smícháme s quinou, přidáme nasekanou petrželku a zakápneme citronovou šťávou dle chuti. Podáváme teplé nebo jako studený salát.
Napsat komentář