Šťavnatý filety z halibuta obalené v bylinkové strouhance se zapečenou kořenovou zeleninou vytváří nejen chutný, ale i nutričně vyvážený pokrm. Tento zdravý recept je ideální pro večeři i slavnostní oběd a využívá pouze ingredience běžně dostupné v České republice.
Ingredience:
300 g filetu z halibuta (bez kůže a kostí)
1 lžíce olivového oleje
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička citronové šťávy
1 lžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
1 lžička najemno nasekané hladkolisté petrželky
1 stroužek česneku (najemno nasekaný nebo prolisovaný)
2 lžíce strouhanky (ideálně celozrnné)
1 malý batát
1 mrkev
1/2 cukety
1 lžíce řepkového oleje
Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si zeleninu – batát a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo menší klínky. Cuketu ponechte se slupkou a nakrájejte na půlkolečka.
Ve větší míse promíchejte nakrájenou zeleninu s řepkovým olejem, trochou soli a pepře. Rozprostřete ji rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 25 až 30 minut, dokud není zelenina měkká a lehce opečená.
Mezitím si připravte halibuta. Rybu omyjte a osušte papírovou utěrkou. V malé misce smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, citronovou šťávu, nasekané bylinky, česnek a strouhanku, aby vznikla hrubší pasta.
Tuto směs rovnoměrně naneste na vršek filetu z halibuta. Lehce přitlačte, aby krusta držela. Rybu dejte vedle zeleniny na plech (nebo na samostatný plech) a pečte 12 až 15 minut, podle tloušťky filetu, až je ryba krásně propečená a krusta lehce křupavá.
Servírujte halibuta spolu s pečenou zeleninou ihned po dopečení. Dle chuti můžete pokapat ještě trochou citronové šťávy.
Napsat komentář