Tradiční a zároveň zdravěji pojatá hovězí svíčková, kde pečivo nahrazuje bezlepková pohanka a omáčka je zjemněna jogurtem místo smetany. Ideální volba pro slavnostní oběd i výživnou večeři.
Ingredience:
400 g hovězí svíčkové
1 velká mrkev
1 menší petržel
100 g celeru
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
500 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
100 g kvalitní pohanky
1 bílý jogurt (150 g)
1 lžíce jablečného octa
mořská sůl podle chuti
čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Poté maso vyjmeme a dáme stranou.
Do stejného hrnce přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a nastrouhaný celer. Vše osmahneme do změknutí zeleniny, trvá to asi 5 minut.
Přimícháme rajčatový protlak, krátce opečeme, zalijeme vývarem a vložíme maso zpět do hrnce. Přidáme bobkový list, nové koření, pepř, tymián a vaříme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 60 minut, dokud maso není měkké.
Mezitím si propláchneme pohanku a uvaříme ji v osolené vodě podle návodu – většinou to trvá asi 15 minut. Scedíme a necháme dojít pod pokličkou.
Jakmile je maso měkké, omáčku propasírujeme přes síto nebo krátce rozmixujeme tyčovým mixérem, dokud není jemná. Přimícháme bílý jogurt, dle chuti dochutíme solí, pepřem a jablečným octem. Omáčku ještě krátce prohřejeme, nevaříme.
Svíčkovou podáváme s pohankou, která krásně nasaje chuť omáčky a dodá pokrmu lehkost a nutriční vyváženost.
Napsat komentář